Skip to main content

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan veel gebouwen en monumenten die tot de verbeelding spreken. Sommige op deze lijst kunnen nog hoger ingeschaald worden en behoren tot de crème de la crème van de architectuur. Andere wonderen der architectuur zijn niet eens terug te vinden op de lijst der werelderfgoederen. De wonderen hebben bepaalde karakteristieken die zo herkenbaar zijn dat merendeel van de mensheid ze al herkent aan de omtrekweergave. Dat de wonderen het goed doen op de foto zorgt er ook voor dat veel van architectonische hoogtepuntjes een attractie op zich zijn geworden. In deze blog laten we je kennismaken met enkele van deze architectonische wonderen.

 

Burj Khalifa, Verenigde Arabische Emiraten

Na oplevering in 2010 heeft De Khalifa al veel records verbroken. Het gebouw heeft een hoogte 828 meter en is daarmee het hoogste gebouw ter wereld. De toren, die vernoemd is naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten, beschikt ook over het hoogstgelegen restaurant in een gebouw ter wereld. Het restaurant bevindt zich op de 122e verdiepen wat gelijk staat aan 422 meter. Ook bevindt zich een grote nachtclub 22 verdiepingen boven het restaurant. De toren is een van de grootste herkenningspunten van Dubai en is vaak terug te zien tijdens oud en nieuw waar de hoogste nieuwjaarvertoning ter wereld plaatsvindt. Grote gedeeltes van het gebouw zijn in gebruik als kantoren, maar tussen de 122 en 154 etage, bevinden zich enkele verdiepingen die toegankelijk zijn voor publiek voor onder ander uitzicht op uitzichtplatvormen.

 

Sagrada Familia, Spanje

De Basiliek in Barcelona die geweid is aan de heilige Familie is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí. Deze Catalaanse architect heeft een grote invloed op de gehele architectuur van Barcelona. Naast de Sagrada Familia is hij ook ontwerper geweest van onder andere Casa Milà en park Güell. Terug naar de basiliek waaraan al sinds 1882 gebouwd wordt en tot op de dag van vandaag nog aan gebouwd wordt. Het gebouw, waarvan wordt verwacht dat de bouw eindelijk in 2030 na 148 jaar afgerond wordt, is al in 2010 ingewijd door paus Benedictus XVI. De bouw van de Sagrada Familia heeft door veel verschillende redenen stilgelgen. Zo waren instortingen, burgeroorlog, branden, materiaal tekort en de coronapandemie die ervoor zorgde dat de bouw periodes heeft stilgestaan. Het hoogste punt van de Familia is de toren van 170 meter hoog die nog in aanbouw is. De Basiliek is zo uniek dat het terug te vinden is op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit komt grotendeels door het artistieke ontwerp in de kenmerkende stijl van Gaudí.

 

De Verboden Stad, China

Het paleizencomplex, dat in opdracht van keizer Yongle gebouwd is in Beijing in 1420, is een complex waar vanuit 24 achtereenvolgende keizers in de Ming- en Qing-dynastie het rijk regeerden. Het merendeel van de huidig zichtbare gebouwen in de stad dateren uit een latere tijd. De meeste gebouwen hebben hun oorsprong in de 18e eeuw. Om toegang te krijgen tot de verboden stad moet je eerst langs de Poort van de Hemelse Vrede. Dit bouwwerk is een symbool geworden van de Republiek China. Zo is er onder andere een groot portret te zien van Mao Zedong. De gebouwen op het complex zijn zeer karakteristiek en herkenbaar voor de bouwtechnieken van gebouwen uit het verleden in China. Het unieke van de verboden stad is dat het vrij groot van omvang is en dat er 980 gebouwen in dezelfde stijl is terug te vinden. Ook de variatie van de periodes waarin bepaalde gebouwen zijn gebouwd is opvallend omdat het verspreid is over 500 jaar. Het complex is ook terug te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarnaast ook te bezoeken voor toeristen uit alle windstreken.

 

Angel of the North, Groot-Brittanië

Als laatste wonder kiezen we voor iets totaal anders dan de voorgaande architectonisch wonderen, namelijk een (onbekend) standbeeld. De Angel of the North is terug te vinden in het landschap van Gateshead in de buurt van Newcastle, Groot-Brittannië. Een 20 meter hoog sculptuur van een persoon met vleugels van een breedte van 54 meter en weegt een kleine 208 ton in staal. Het beeld is ontworpen door de Britse beeldhouwer Antony Gormley. De locatie van het beeld is ergens midden op een heuvel van overblijfselen van een oude kolenmijn langs de drukke snelwegen A1 en A167. Door deze locatie wordt het beeld dagelijks door pakweg 100.00 mensen gezien. Daarmee is het beeld het meest bekeken kunstwerk ter wereld. Het beeld is zowel een eerbetoon aan de vele generaties mijnwerkers als een symbool voor de wedergeboorte van de regio. Ondanks dat het sculptuur in het begin van afronding rond 1998 veel tegenstand had bij de lokale bevolking, wordt het nu gezien als een icoon van het noordoosten van Engeland. Het beeld is dan ook met regelmaat terug te zien in verschillende Britse series en programma´s. Zo is een kleine schaalversie van het beeld langs geweest in de Britse equivalent van tussen kunst en kitsch.

 

Geïnteresseerd geraakt in de wonderen van de wereld, lees en ervaar dan een van de andere wonderen van de wereld in een van onze andere blogs.