Skip to main content
Blog

Wat doen onze buurlanden voor een beter klimaat?

By 16 januari 2020april 17th, 2020No Comments

Nederland doet al jaren mee om het milieu een handje te helpen en om een schonere toekomst te creëren. Ook de momentele stikstofcrisis is een veelbesproken onderwerp waar veel mensen zich mee bezig houden. Maar gelukkig doen onze buren ook flink hun best om het klimaat te helpen. lees deze week welke oplossingen er in de landen om ons heen worden toegepast om voor een betere toekomst te zorgen. Zo doen wij als Europa samen ons best om voor iedereen een mooiere toekomst te creëren.

 

 

Zwitserland staat volgens onderzoek van het The Environmental Performance Index (EPI) 2018 op nummer één van milieuvriendelijkste landen ter wereld. De Environmental Performance Index is een methode om de milieuprestaties van het beleid van een staat te meten en deze op volgorde te zetten. Om de twee jaar wordt door de Yale universiteit de Environmental Performance Index rapport gepubliceerd. In Zwitserland wordt maar liefst de helft van het afval gerecycled. Het scheelt ook dat Zwitserland voor twee derde uit meren en bergen bestaat, dus er is ook weinig ruimte om veel te bouwen wat vervuilend kan zijn.

 

 

Op de tweede plek op de EPI lijst staat Frankrijk. Frankrijk is uitgeroepen tot ’s werelds meest duurzame voedsel land ter wereld. Supermarkten schenken overbodig voedsel aan goede doelen in plaats van deze weg te gooien. Ook werkt Frankrijk veel met duurzame energie, waterbesparing en luchtvervuiling. Momenteel heeft Frankrijk een plan om de hoeveelheid windenergie die ze de komende vijf jaar kunnen produceren te verdubbelen. De boeren van het land dragen ook hun steentje bij. Zij zorgen er namelijk voor dat het land goed verzorgd blijft, met zo min mogelijk pesticiden en andere schadelijke stoffen.

 

©www.visitdenmark.nl

De Denen dragen zelf ook een steentje bij om de omgeving schoon te houden. In de natuur of op straat zul je hier nauwelijks zwerfafval vinden. Ook heeft Denemarken als doel rond 2050 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Er wordt veel geïnvesteerd in windenergie.

 

 

Op  Malta wordt ook goed wordt het milieu gezorgd. Ze willen graag dat het eiland mooi groen blijft en dat er nergens giftige stoffen te vinden zijn. Malta filtert het water zodat het kan worden hergebruikt.

 

 

Zweden heeft speciale programma’s met als doel natuurgebieden en wilde dieren te beschermen. Het drinkwater is veilig en schoon. Zweden gebruikt meer dan 50% natuurlijke bronnen en streeft ernaar om ook steeds minder fossiele brandstoffen te gebruiken.

 

 

Het Verenigd Koninkrijk is constant bezig met nieuwe technieken en innovaties te bedenken voor een milieuvriendelijkere toekomst. Op speciale campussen wordt elke dag gewerkt aan het vinden van duurzame technieken. Op het Eigg Island wordt alleen nog maar duurzame stroom gebruikt om het eiland draaiende te houden. Ook worden de Britten door de overheid gestimuleerd om de auto zo veel mogelijk te laten staan en in plaats daarvan de trein te pakken.

 

©www.naturescanner.nl

Luxemburg is een klein landje, daarom gebruiken ze niet zoveel vervuilende stoffen als andere landen. Luxemburg is een dunbevolkt land en dat is ook één van de reden waarom het één van de schoonste en klimaatvriendelijke landen ter wereld is. Het inwonersaantal is echter wel aan het groeien maar ze doen hun best om de natuur zo veel mogelijk met rust te laten en het de kans te geven zo veel mogelijk te groeien. Meer dan de helft van Luxemburg is pesticiden vrij, wat betekent dat er minder giftige stoffen worden gebruikt.

 

 

Oostenrijk is bezig met het strijden tegen het gebruik van plastic en soortgelijke producten die het milieu kunnen vervuilen en schade toebrengen. Daardoor stelt Oostenrijk vanaf 2020 een volledig verbod op plastic verpakkingen en transportmateriaal. Ze houden zich ook bezig met biologische landbouw, die ervoor zorgt dat er geen giftige stoffen worden gebruikt, zodat de natuur op natuurlijke en gezonde wijze kan doorgaan. De hoeveelheid hernieuwbare energie is meer dan 33% en Oostenrijk zou dit percentage nog meer willen verhogen. Het is in Oostenrijk gebruikelijk om duurzame energie zelf op te wekken met warmtepompen in plaats van aardgas om dat vervolgens te gebruiken voor het verwarmen van huizen.

De slechts scorende landen op de Environmental Performance Index zijn overigens India, Congo, Bangladesh en Burundi. Duitsland staat op nummer dertien, België op nummer vijftien en Nederland op de achttiende plaats.