Skip to main content

Overal op de wereld is er prachtige natuur te vinden,  bijzondere jungles bijvoorbeeld, imposante bergen of kraakheldere wateren. Natuurwonderen zijn net even wat anders. De volgende vijf plekken zijn wel echt de kroonjuweeltjes der natuurwonderen.

 

El Peñón de Guatapé

El Peñon de Guatapé betekend ‘de rots van Guatapé’. In het dorpje Guatapé, vlakbij de plaats Medellín in Colombia, bevindt zich een unieke en gigantische rots die te beklimmen is. In de rots zijn scheuren ontstaan en daar zijn trappen in gebouwd om zo de bovenkant van de rots te bereiken. Boven op de rots is nu een toeristische trekpleister ontstaan met souvenir winkeltjes en kraampjes waar lokale goederen te kopen zijn. De rots is 385 meter hoog en eenmaal boven is het uitzicht adembenemend.

©www.Journeyera.com

Zhangye Danxia

Deze rotsen lijken uit een schilderij te zijn ontstaan. Hoe onwerkelijk deze regenboogkleurige rotsen ook lijken, ze zijn echt. Het Zhangye Danxia gebergte is werkelijk deze kleur. Dit komt omdat de natuur met zandsteen en mineralen bezig is geweest. De kleuren zijn ontstaan door erosie van twee tektonische platen. Als regenwater en extreme winden bij de erosie worden toegevoegd in een tijdsbestek van ongeveer 24 miljoen jaar, dan ontstaat dit prachtige plaatje. Deze prachtige bergen zijn te vinden in het nationaal park vlakbij de stad Zhangye in China.

©www.forbes.com

Roraima

Diep in de jungle op de grens van Venezuela, Brazilië en Guyana, in het hoogland van Guyana, bevindt zich de rotsformatie de ‘Roraima’. Het wordt ook wel ‘het eiland in de jungle’ genoemd omdat dit berg plateau tot wel 400 meter boven de jungle uit steekt en een oppervlakte heeft van 90 vierkante meter. De totale hoogte van de berg is 2.810 meter, wat het de hoogste berg van Guyana maakt.

Aan het uiteinde van dit plateau zijn steile rotswanden die amper tot niet te beklimmen zijn voor dier en mens. Doordat de bovenkant van dit plateau zo geïsoleerd is, is er een geheel nieuwe flora en fauna ontstaan. De inheemse bevolking die rond de Roraima leeft, noemen de berg ‘de moeder van alle wateren’. Dit komt omdat er wolken blijven hangen rond de top door de plotse hoogteverandering, hierdoor regent het er vaak.

Dit wonder van de natuur is lang geleden in 1596 ontdekt door Sir Walter Raleigh, een ontdekkingsreiziger met Engelse nationaliteit. De berg is pas overwonnen in 1984 door de Britse ontdekkingsreizigers Harry Inniss en Everard Thurn.

©www.droomplekken.nl

Het rode strand in China

Dichtbij Pajin in Liaoning bevindt zich het rode strand van China. Dit is niet zomaar een strand, het rode strand staat er om bekend dat het tijdens de bloeiperiode (April / Mei) helemaal rood kleurt door de amarant. Amarant is een zaad van dezelfde familie als quinoa. Het is een fraaie plant met lange witte of in dit gevel rode pluimen, die duizenden zaden bevatten.

Het rode strand is een ondiep moerasachtig landschap en de weersomstandigheden zijn perfect voor amaranten om te bloeien waardoor het moeras prachtig rood kleurt. Door deze omstandigheden lijkt het alsof je op een rood strand staat omdat het ook aan de zee grenst. Dit moeras is tevens ook het grootste moeras ter wereld.

We zijn het er allemaal over eens dat ‘het rode strand’ adembenemend is maar het is ook heel erg zeldzaam. Het rode strand is de enige plek in de wereld waar dit surrealistische natuurverschijnsel voorkomt.

©www.NationalGeographic.com

Rangiroa Frans-Polynesië

In de Grote Oceaan bij Frans-Polynesië bevindt zich een ringvormig koraaleiland (atol). Omdat dit soort eilanden slecht of niet te zien zijn op de wereldkaart, zijn ze vrijwel onbekend. Toch bevinden zich daar in de zee tropische en onbewoonde eilanden waaronder ook het memorabele Rangiroa, of ‘Te Kokota’. Rangiroa is het grootste ringvormige koraaleiland van de wereld. Zo’n atol als deze zit bomvol met onderwaterleven en dus valt er ook genoeg te zien. Het Rangiroa staat erom bekend dat er veel dolfijnen, mantaroggen en duizenden driebandanemoonvissen (clownvissen) te spotten zijn.

©www.Tahitiheritage.pf