Skip to main content

Vergaderingen zijn een cruciaal onderdeel van het zakenleven, maar ze kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op het milieu. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je jouw vergaderingen duurzamer kunt maken. In deze blog delen wij 6 praktische tips om jouw vergaderingen zo milieuvriendelijk mogelijk te laten verlopen.

 

Virtuele vergaderingen stimuleren

Een van de meest effectieve manieren om de ecologische voetafdruk van vergaderingen te verminderen, is door het stimuleren van virtuele vergaderingen. Dankzij de technologie van vandaag zijn er diverse tools beschikbaar voor videoconferenties en online samenwerking. Door virtuele vergaderingen te omarmen wordt de behoefte aan reizen verminderd, wat leidt tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een besparing op kosten voor brandstof en transport. Het blijft echter wel belangrijk voor het team om elkaar ook fysiek te zien, maar ook dit kan duurzaam. Denk hierbij aan reizen met het openbaar vervoer of carpoolen aanmoedigen.

 

Kies voor een duurzame locatie

Een duurzame vergaderlocatie wordt gekenmerkt door verschillende aspecten die bijdragen aan een verminderde impact op het milieu. Dit omvat onder andere goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en faciliteiten voor fietsers, waardoor de afhankelijkheid van auto’s wordt verminderd en de CO2-uitstoot wordt beperkt. Het aanmoedigen van carpooling draagt ook bij aan het verminderen van het aantal auto’s op de weg en het delen van transportkosten. Daarnaast maakt een duurzame locatie gebruik van energie-efficiënte infrastructuur, zoals LED-verlichting en zonnepanelen, om het energieverbruik te minimaliseren. Tot slot, het implementeren van afvalverminderingsprogramma’s en recyclingfaciliteiten draagt bij aan het verminderen van afval dat naar stortplaatsen wordt gestuurd, wat de totale milieu-impact verkleint.

Benieuwd naar duurzame vergaderlocaties? Lees volgende week dan onze blog. We presenteren dan een paar van onze favoriete duurzame locaties.

 

Papierloze documenten en notities

Het verminderen van papiergebruik is niet alleen een milieuverantwoorde stap, maar het is ook een manier om efficiëntie en organisatie te bevorderen tijdens vergaderingen. Door te kiezen voor digitale agenda’s, notulen en presentaties in plaats van gedrukte exemplaren, verminder je niet alleen de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, maar verlaag je ook de ecologische voetafdruk van de vergadering.

Met digitale documenten kunnen deelnemers eenvoudig toegang krijgen tot de benodigde informatie zonder dat er papier nodig is. Dit minimaliseert niet alleen het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals papier en inkt, maar het vermindert ook de behoefte aan printers en kopieerapparaten, die op hun beurt weer energie verbruiken en bijdragen aan elektronisch afval bij het afdrukken. Een bijkomend voordeel van het gebruik van digitale documenten en notities is de mogelijkheid om informatie gemakkelijk te delen en op te slaan voor toekomstig gebruik. Door documenten digitaal op te slaan, kunnen ze gemakkelijk worden gearchiveerd en gedeeld met teamleden, waardoor de behoefte aan fysieke opslagruimte en het risico op het kwijtraken van documenten wordt verminderd.

 

Duurzame cateringopties

Als er catering nodig is tijdens jouw vergaderingen, kies dan voor duurzame opties. Ga voor lokaal geproduceerd voedsel, biologische producten en vermijd overmatig verpakte snacks. Serveer dranken in herbruikbare containers en moedig deelnemers aan om hun eigen herbruikbare waterflessen mee te nemen. Op deze manier verminder je niet alleen afval, maar ondersteun je ook lokale producenten en verminder je de ecologische voetafdruk van voedseltransport.

 

Energiebewust handelen

Denk aan energiebesparing tijdens jouw vergaderingen. Schakel elektronische apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn en maak gebruik van natuurlijk licht en ventilatie om het energieverbruik te verminderen. Kies voor energiezuinige technologieën zoals LED-verlichting en schakel over op groene energiebronnen indien mogelijk. Door deze eenvoudige gewoonten toe te passen, kun je de impact van jouw vergaderingen op het milieu aanzienlijk verminderen.

 

Bewustwording en betrokkenheid

Het creëren van bewustwording en betrokkenheid bij deelnemers is essentieel voor duurzame vergaderingen. Bespreek tijdens vergaderingen het belang van milieuvriendelijke praktijken en moedig deelnemers aan om hun eigen duurzame initiatieven te nemen. Dit kan variëren van het verminderen van afval op de werkplek tot het promoten van duurzame mobiliteitsopties. Door samen te werken aan een gemeenschappelijk doel van duurzaamheid, kunnen vergaderingen niet alleen productiever, maar ook milieuvriendelijker worden.

 

Door deze tips te volgen en te kiezen voor een duurzame vergaderlocatie, kun je jouw vergaderingen transformeren tot duurzame en eco-bewuste evenementen.

 

Samen kunnen we bijdragen aan een groenere toekomst, één vergadering tegelijk.

 

 

  • Roxana de Vos