Skip to main content

Als zakelijke reiziger is het verkennen van nieuwe bestemmingen een spannend onderdeel van je werk. In deze blog nemen we je mee op een reis naar enkele van ’s werelds grootste eilanden qua oppervlak. Van het bevroren paradijs van Groenland tot het exotische eiland Madagaskar, deze bestemmingen zullen je reiservaring verrijken en je inspireren. Maak je klaar om enkele van de meest opmerkelijke eilanden ter wereld te ontdekken!

 

5 – Baffin Island: 507.451 km2

Baffin Island staat op nummer vijf van de lijst en is het grootste eiland van Canada. Het ligt dicht bij de poolcirkel. Het eiland is relatief dunbevolkt en 80 % van de bevolking identificeert zich als Inuit. De Inuit heeft een rijke geschiedenis en cultuur die nauw verbonden is met het land en de natuurlijke omgeving. Ze staan bekend om hun traditionele levensstijl, jagen, vissen en ambachtelijke vaardigheden. Daarnaast zijn er ook enkele niet-Inuit-inwoners op het eiland, waaronder onderzoekers en medewerkers van overheidsinstanties. De minder dan 15.000 inwoners hebben zich gevestigd in plaatsen zoals Iqaluit. Wegens de noordelijk ligging en de ruige landschappen wordt Baffin Island veel bezocht voor het mooie uitzicht op het noorderlicht en de zeldzame kans om ijsberen, poolwolven en lemmingen te spotten.

 

4 – Madagaskar: 587.041 km2

Op nummer vier staat Madagaskar. Het ligt aan de oostkust van Afrika in de Indische Oceaan. Dankzij de geïsoleerde ligging, heeft Madagaskar indrukwekkende flora en fauna die nergens anders op de aarde voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn de baobab van Grandidier (boomsoort) en de lemuur (aapsoort). Het eiland heeft een inwonersaantal van ongeveer 30 miljoen waarvan anderhalf miljoen in de hoofdstad Antananarivo wonen. De meeste reizigers gaan op bezoek om de natuur, kleurrijke markten en de prachtige kustlijn te bewonderen. Het is namelijk de thuisbasis van een van de grootste koraalsystemen ter wereld. Dus voor duikers en snorkelaars is Madagaskar een waar paradijs!

 

3 – Borneo: 748.168 km2

Borneo is het derde grootste eiland ter wereld en een van de meest fascinerende en biodiverse plekken op aarde. Gelegen in Zuidoost-Azië en verdeeld over drie landen – Indonesië, Maleisië en Brunei – biedt Borneo een unieke mix van adembenemende landschappen, weelderige regenwouden en een rijk cultureel erfgoed. Het eiland herbergt een overvloed aan exotische flora en fauna, waaronder de iconische orang-oetans, neusapen, Borneose olifanten en de zeldzame nevelpanters. Bovendien heeft Borneo een rijke etnische diversiteit van ruim 24 miljoen inwoners, met inheemse bevolkingsgroepen zoals de Dayaks, Iban en Kadazan. De toeristen die Borneo bezoeken, worden aangetrokken door de unieke ervaringen zoals het verkennen van het regenwoud, het beklimmen van de Mount Kinabalu en het ontdekken van traditionele dorpen. Borneo is werkelijk een betoverend paradijs dat zowel natuurliefhebbers als avonturiers aantrekt.

 

2 – Nieuw-Guinea: 785.753 km2

Op de tweede plek staat Nieuw-Guinea, wat ook nog het grootste eiland is in Oceanië en het zuidelijk halfrond. Het eiland is verdeeld tussen twee landen. Indonesië bezit het westelijke deel en Papua-New-Guinea beslaat het oostelijke deel. Nieuw-Guinea staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, met uitgestrekte regenwouden, bergketens en prachtige koraalriffen. Het is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten, waaronder unieke vogels. De inheemse bevolking heeft zich zo’n 40.000 jaar geleden gevestigd, waardoor Nieuw-Guinea een rijke culturele geschiedenis heeft. Velen leven nog steeds volgens traditionele levenswijzen. Het eiland trekt ook avontuurlijke reizigers aan die geïnteresseerd zijn in trektochten, duiken en het ervaren van de ongerepte schoonheid van de natuur.

 

1 – Groenland: 2.130.800 km2

Met een oppervlakte van maar liefst 2.130.800 vierkante kilometer is Groenland het allergrootste eiland ter wereld. Dat is ongeveer 50 keer zo groot als Nederland. Het is een autonoom land binnen het Koninkrijk van Denemarken. Doordat het in het Noordpoolgebied ligt, heeft Groenland bijzondere landschappen en natuurverschijnselen. Het varieert van hoge bergen en fjorden tot toendra. Ook kan je daar het noorderlicht en de middernachtzon bewonderen. Het grootste gedeelte van Groenland is onbewoonbaar wegens de ijskap in het binnenland. De bevolking van meer dan 50.000 mensen heeft zich daarom gevestigd in kleine dorpjes en de hoofdstad Nuuk, in voornamelijk het zuiden en westen van het land. Bezoekers kunnen genieten van activiteiten zoals het verkennen van gletsjers, het maken van boottochten langs indrukwekkende ijsbergen en het spotten van wilde dieren waaronder walvissen.

 

Misschien denk je dat we Australië zijn vergeten in deze lijst, aangezien het een groter oppervlak heeft dan Groenland. Na discussie tussen experts is bepaald dat Australië een continent is en daarom niet opgenomen mag worden in de lijst van de grootste eilanden ter wereld.