Skip to main content

Groter is niet altijd beter. Dat bewijzen onderstaande landen. De een nog kleiner dan de ander maar allemaal het bezoeken meer dan waard. Wij maakten een top tien van kleinste landen van Europa gerangschikt op aantal vierkante kilometer.

 

1. Vaticaanstad – 0,44 vierkante kilometer

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld ligt middenin de wereldstad Rome. Deze kleine enclave van Vaticaanstad wordt volledig ommuurd en scheidt zich zo af van Italië. Dit is de plek waar je het Vaticaan vindt: het bestuur van de katholieke kerk. De paus woont hier en prachtige gebouwen zoals de Sixtijnse Kapel zijn er te bewonderen. De Sint-Pietersbasiliek – de op een na grootste kerk ter wereld – is een absolute must-see. Verder kun je de musea van het Vaticaan ontdekken of op de foto samen met de Zwitserse garde. De helft van het land wordt in beslag genomen door een grote tuin. Met zo’n 900 inwoners, is het een van de laagst bevolkte landen ter wereld.

2. Monaco – 1,95 vierkante kilometer

Het Vorstendom Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, die aan de landzijde geheel omgeven wordt door Frankrijk. Het telt bijna 40.000 inwoners waardoor Monaco het dichtstbevolkte onafhankelijke land ter wereld is. Daarnaast heeft het land het laagste werkloosheidspercentage: 2%. Vooral vermogende mensen komen hier graag op vakantie om van alle glitter en glamour te genieten. Het stikt er overigens van de superjachten en het is dan ook geen verassing dat de Monaco Yacht Show – het grootste superjachtenevenement ter wereld – hier wordt georganiseerd. Ook voor een avondje naar het casino ben je hier aan het juiste adres. Verder staat Monaco bekend om de Monte Carlo Grand Prix, een race uit de Formule 1-kalender. Een bekende Monegask is de van oorsprong Amerikaanse actrice Grace Kelly, die in 1956 trouwde met prins Reinier III.

3. San Marino – 61 vierkante kilometer

De Republiek San Marino is een enclave die volledig wordt omringd door Italië, gesitueerd op het Apennijns Schiereiland. De staat wordt door velen als het oudste land ter wereld gezien, opgericht op 3 september 301. Veel Italianen reizen af en toe naar San Marino af om van de prachtige natuur te genieten. Je kunt er ook de imposante Castello della Cesta bewonderen. In de hoofdstad zijn er drie torens te vinden die samen symbool staan voor San Marino.

4. Liechtenstein – 160 vierkante kilometer

Tussen Oostenrijk en Zwitserland vind je het kleine, bergachtige vorstendom Liechtenstein. Het is een populaire bestemming voor wintersporters doordat het land middenin de Alpen ligt. In de hoofdstad Vaduz kun je terecht om een kasteel uit de twaalfde eeuw te bezoeken, is er een mooi kunstmuseum aanwezig en de stad heeft een aantal monumentale panden. Liechtenstein is recordhouder als het gaat om de schuldenlast; ’s werelds laagste.

5. Malta – 316 vierkante kilometer

Het eilandenrijk Malta ligt in de Middellandse Zee tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. De Republiek Malta bestaat uit drie eilanden: het zonnige Malta, het kleinschalige Gozo en het onbewoonde Comino en enkele kleinere eilandjes. Dankzij zijn gunstige ligging, in Mediterraans gebied, geniet je van warme zomers en een mild winterklimaat. Daarmee is Malta een aantrekkelijke bestemming het hele jaar door. Niet alleen de grote stranden zijn geliefd, maar ook de historische steden. Liefhebbers van Game of Thrones opgelet: er is een aantal bekende filmlocaties te ontdekken, waaronder de Mdina Poort en Fort Ricasoli. De helderblauwe zee leent zich perfect voor een snorkelavontuur of een wandeltocht langs de grillige kustlijn. Malta was lange tijd de uitvalsbasis voor kapers/piraten die hoofdzakelijk islamitische schepen aanvielen.

6. Andorra – 468 vierkante kilometer

Andorra is een dwergstaat in het zuidwesten van Europa, begrensd door Frankrijk en Spanje. Het land bestaat voor een groot deel uit hoge bergen, dat komt doordat de Pyreneeën door Andorra lopen. Het land is vooral afhankelijk van toerisme en z’n status als ‘belastingparadijs’ Dit betekent goedkope drank, sigaretten en elektronische apparatuur. De grote skigebieden en ongerepte natuur zijn belangrijke trekpleisters.

7. Luxemburg – 2.586 vierkante kilometer

Luxemburg is een land in het westen van Europa dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Het is een sprookjesachtige land, dat je al helemaal merkt wanneer je het kasteel Vianden bezoekt. Het Middeleeuwse sprookjeskasteel torent boven de gelijknamige stad uit en is een echte trekpleister. De charmante hoofdstad, Luxemburg, is ook het bezoeken waard. Je vindt er een eeuwenoud stadhuis en een prachtig paleis. In het oude gedeelte van de hoofdstad kun je terecht om het nationale gerecht ‘judd mat gaardebounen’ te proeven. Het gerecht bestaat uit gerookt varkensvlees in een crème-saus met bonen en aardappelen.

8. Cyprus – 9.251 vierkante kilometer

De Republiek Cyprus is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, net onder Turkije. Cyprus is ook wel het ‘kruispunt’ van Europa, Azië en Afrika. Het overgrote deel van de inwoners komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar er wonen ook veel Turken op het eiland. Er komen veel toeristen op het eiland af om tot in de late uurtjes te feesten. Op gebied van cultuur en natuur heeft het ook genoeg te bieden. Voor mensen die van diepzeeduiken houden, is het genieten geblazen: je vindt er het wrak van de Zenobia – een van ‘s werelds beste wrakduiken. De Zenobia was een passagiersferry die zonk tijdens haar eerste tocht in 1980.

9. Kosovo – 10.887 vierkante kilometer

Kosovo is met zijn bestaan sinds 2008 het jongste land van Europa en slechts gedeeltelijk erkend. Ondanks de rumoerige politiek, is de natuur in het land adembenemend. Je geniet er van bergen, bossen, rivieren en watervallen. Ook de dynamische hoofdstad Pristina, waar historische moskeeën, markten en cafés elkaar afwisselen is indrukwekkend. Brezovica in de bergen, herbergt een van de beste skigebieden in de Balkan.

10. Montenegro – 13.812 vierkante kilometer

Montenegro, uit het Venetiaans ‘zwarte berg’ is een land op de Balkan en wordt ook wel het Monaco van de Balkan genoemd. Het land mag dan misschien klein zijn, maar er valt genoeg moois te zien. Je geniet hier van prachtige vissersdorpjes aan de Adriatische kust, verlaten baaitjes en stranden. Het bergachtige binnenland is juist weer bezaaid met hoge bergtoppen en prachtige natuurgebieden. Eeuwenoude bossen worden afgewisseld door stille rivieren en meren, maar ook de steden in Montenegro zijn het bezoeken waard. Daarnaast heeft het enkele uitstekende skigebieden zoals Kolašin.