Skip to main content
Blog

Tegenovergestelde Steden

By 19 september 2019No Comments

Er zijn talloze steden wereldwijd, en geen enkele stad is hetzelfde. Maar welke stad is nou het mooist of lelijkst, het duurste of het meest oud? In dit artikel hebben wij enkele bijzondere steden op een rijtje gezet.

Grootste en kleinste stad ter wereld

De grootste stad ter wereld is Groot-Tokio, die bestaat uit Tokio, Chiba, Kawasaki en Saitama en het telt ruim 38 miljoen inwoners. De Kroatische stad Hum daarentegen wordt gerekend als kleinste stad ter wereld, met een gezellige inwonersaantal van 20 bewoners. Samen met de stadsmuur zijn er nog twee smalle straatjes met drie rijen huizen.

© www.kroati.de

 

Hoogste en laagste stad ter wereld

El Alto is een voorstad van La Paz in Bolivia en het is de hoogste stad ter wereld die bevindt zich op zo’n 4.150 meter boven zeeniveau. De zomer daar is dus vrij koud door de lage tempratuur.

De hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku, is de laagste hoofdstad ter wereld en ligt op een hoogte van -28 meter onder de zeespiegel met een droge en warme zomer en koele en natte winters.

 

Schoonste en meest vervuilde stad ter wereld

Singapore staat schijnbaar om met meer dingen bekend dan dat we dachten, want volgens vele bezoekers en bewoners is Singapore de schoonste stad ter wereld. Op hetzelfde continent bevind zich Kuching, Malaysia, de meest vervuilde stad ter wereld, volgens de ‘Air quality and pollution city ranking’ van AirVisual.

 

Lelijkste en mooiste stad ter wereld

Charleroi staat bekend als de lelijkste en meest depressieve stad ter wereld. De stad wordt het ‘zwarte land’ genoemd omdat ze het industriële middelpunt van België is en daarna werd de stad geteisterd door slecht bestuur en corruptie. Nu is ongeveer één vijfde van de bewoners werkloos. Daar tegenover staat Venetië als mooiste stad ter wereld te boek.

©www.hln.be

 

Meest Romantische stad

Het is uiteraard bekend dat Parijs een van de meest romantische steden van de hele wereld is. De bijnaam van Parijs is niet voor niets ‘de van stad van de liefde’. Op het Square Jean Rictus staat “I love you” in alle talen van de wereld op de muur van liefde. Ook kan je samen met je geliefde een Love Lock ophangen aan één van de twee bekendste Seine bruggen; Pont de l’Archevêché en Pont des Arts, om voor altijd met elkaar verbonden te zijn.

 

Oudste stad

Jericho stad die in de Westelijke Jordaanoever ligt, is 10.000 jaar oud en het is ook officieel bevestigd dat het de oudste nog bestaande stad ter wereld. Het is nu een beschermd archeologisch gebeid en er wonen zo’n 20.000 inwoners in de stad zelf. Men kan hier de ruïnes bekijken die vanaf 10.000 jaar nog bestaan.

 

Duurste stad

Singapore staat bekend als één van de duurste steden ter wereld, met bijvoorbeeld kamerprijzen van tussen de  245 en 570 euro. Het is het zesde jaar op rij dat Singapore bovenaan de dure steden ranglijst staat. Hongkong, Parijs Tokio, Seoul, Shanghai, Peking en Shenzhen staan ook in de top tien.

Singapore voerde vorig jaar al het lijstje aan van de duurste steden ter wereld. Dit jaar prijkt de Aziatische stad alweer op de eerste plaats, maar deze keer deelt ze die met nog twee andere metropolen: Parijs en Hongkong. Dat blijkt uit de resultaten van een jaarlijkse studie van de Economist Intelligence Unit. Elk jaar vergelijkt de Economist Intelligence Unit voor hun Worldwide Cost of Living-rapport 133 wereldsteden op 160 criteria, zoals de prijs van eten en drinken, energiefacturen, huurprijzen en transport.

 

Meest noordelijke en meest zuidelijke stad ter wereld

Volgens de World Atlas is Longyearbyen op Spitsbergen, de eilandengroep tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool, de meest noordelijke stad ter wereld. Het stadje telt zo’n 2.100 inwoners en er zijn dan ook een school, een kerk, restaurants en zelfs een bioscoop.

©en.visitsvalbard.com

De meest zuidelijkste stad ter wereld is Ushuaia, de hoofdstad van de Argentijnse provincie Vuurland. Daar ligt ze aan de zuidelijke kust, tegen Antarctica aan. Er wonen ongeveer 60.000 inwoners in Ushuaia.