Skip to main content

In de afgelopen jaren heeft de hotelindustrie een aanzienlijke verschuiving doorgemaakt richting duurzaamheid. De impact op het milieu staat nu hoog op de agenda van veel hotels, waarbij eigenaren en managers hun bedrijfsvoering aanpassen om op een groenere manier te opereren. Steeds meer hotels, resorts en andere horecagelegenheden leggen de nadruk op recycling, milieuvriendelijk ontwerp, het gebruik van duurzame materialen en manieren om harmonieuzer samen te leven met lokale gemeenschappen en het milieu.

In deze blog lichten we vijf duurzame hotels wereldwijd uit die al goed op weg zijn! Deze plekken bieden meer dan alleen adembenemende landschappen; ze herbergen ook pareltjes van duurzame gastvrijheid – hotels die ‘milieubewustzijn’ in hun kern integreren. Maak je klaar om geïnspireerd te worden terwijl we een reis maken langs ecologische en innovatieve hotels in Frans-Polynesië, de Malediven, Peru, Portugal en IJsland. Bereid je voor op een avontuur dat luxe, comfort en respect voor onze planeet combineert!

 

ION Adventure Hotel, Nesjavellir, a Member of Design Hotels, IJsland

Het Ion Luxury Adventure Hotel, gelegen te midden van de prachtige omgeving van IJsland, belichaamt duurzaamheid, innovatie en natuurlijke schoonheid. Het hotel maakt slim gebruik van geothermische warmtebronnen voor het natuurlijk verwarmde zwembad en is gebouwd met gerecyclede materialen die naadloos opgaan in het landschap van lava en mos.

Bij Ion draait alles om duurzaamheid, van gerecyclede materialen en organische voorzieningen tot biologisch en eerlijk verhandeld voedsel in het restaurant. Zelfs de kleinste details, zoals handwastafels gemaakt van gerecyclede banden en met de hand gebreide IJslandse wollen truien in de cadeauwinkel, dragen bij aan het groene ethos van het hotel.

Maar duurzaamheid betekent niet dat er concessies worden gedaan aan luxe. Gasten worden verwend met kingsize bedden, hypoallergene beddengoed en een moderne, warme esthetiek die zowel verfijnd als gastvrij is. Met spectaculaire uitzichten op het landschap van IJsland en een overvloed aan natuurlijke elementen in het interieur, biedt Ion een unieke ervaring die luxe combineert met respect voor het milieu.

Of het nu gaat om het gebruik van driftwood, gevonden in de omgeving, fairtrade organische materialen of waterbesparende douchesystemen, Ion is een voorbeeld van hoe een hotel kan gedijen in harmonie met zijn omgeving. Voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke, luxe ervaring die respectvol is voor de planeet, is Ion Luxury Adventure Hotel een bestemming die niet mag worden gemist.

Duurzaamheid

https://ionadventure.ioniceland.is/the-hotel/

The Brando, Frans-Polynesië

Genesteld in de serene omgeving van Frans-Polynesië, biedt The Brando niet alleen een toevluchtsoord van rust en luxe, maar dient het ook als een schitterend voorbeeld van duurzaamheid en milieubewustzijn. Het resort heeft zich gewijd aan geavanceerde zonne-energiesystemen, met een indrukwekkende installatie van meer dan 4.700 zonnepanelen naast de landingsbaan van eiland, die maar liefst 60% van de energiebehoefte van het resort voorzien. Deze zonne-energie wordt slim opgeslagen in lithiumbatterijen, waardoor het resort zelfs ’s nachts volledig zelfvoorzienend kan zijn zonder enige negatieve impact op het milieu.

Het streven naar een koolstofneutrale gastervaring wordt nog verder onderstreept door diverse initiatieven. Een opvallend voorbeeld is het innovatieve Sea Water Air Conditioning (SWAC) systeem, dat het resort efficiënt koelt door gebruik te maken van de natuurlijke koelingseigenschappen van diepzeewater. Daarnaast heeft The Brando een uitgestrekte biologische tuin geïmplementeerd, die niet alleen een overvloed aan vers voedsel levert aan de restaurants en bars, maar ook bijdraagt aan het behoud van lokale biodiversiteit.

Het resort streeft ook naar een verantwoord beheer van afval en water, met geavanceerde systemen voor recycling en hergebruik. Door middel van zorgvuldige afvalsortering en waterzuiveringsprocessen minimaliseert The Brando zijn ecologische voetafdruk en draagt het bij aan het behoud van de prachtige natuurlijke omgeving waarin het zich bevindt.

Deze toewijding aan duurzaamheid wordt niet alleen belichaamd in de operationele aspecten van het resort, maar wordt ook krachtig uitgedragen door de nieuwe CSR-brandidentiteit van het resort, genaamd “We Care”. Deze identiteit belichaamt de diepgewortelde toewijding van The Brando aan natuurbehoud en sociale verantwoordelijkheid en versterkt de betrokkenheid bij het creëren van een positieve impact op zowel de lokale gemeenschappen als het milieu.

Dankzij deze allesomvattende benadering biedt The Brando niet alleen een onvergetelijke ervaring voor de gasten, maar draagt het ook actief bij aan het bevorderen van een duurzamere toekomst voor de planeet.

Duurzaamheid

https://thebrando.com/gallery/

Soneva Fushi, Malediven

Te midden van de betoverende tropische omgeving ligt hotel Soneva Fushi. De duurzaamheid, innovatie en respect voor de natuurlijke aspecten van dit exclusieve resort is doordrongen van een groene mentaliteit die harmonieus samengaat met luxe.

Net als de IJslandse Ion Luxury Adventure Hotel maakt Soneva slim gebruik van lokale materialen en traditionele ontwerpelementen om een symbiose met de omgeving te creëren. Van bamboe tot gerecyclede materialen, elk detail van de architectuur is doordrenkt van respect voor de natuurlijke schoonheid van de locatie.

Bij Soneva draait alles om duurzaamheid, zelfs tot in de keuken. Lokale en seizoensgebonden ingrediënten vormen de basis van heerlijke gerechten die worden geserveerd in de restaurants van de resorts. Met een focus op biologisch en eerlijk verhandeld voedsel, biedt Soneva een culinaire ervaring die zowel luxueus als milieubewust is.

Comfort wordt niet opgeofferd in het streven naar duurzaamheid. Gasten worden verwend met luxe voorzieningen zoals kingsize bedden en hypoallergene beddengoed. Met adembenemende uitzichten op de omliggende natuurlijke pracht en een verfijnde esthetiek, bieden de resorts een luxe ervaring die in harmonie is met het milieu.

Soneva leidt de weg in duurzaam toerisme door zich te richten op afvalvermindering, het ondersteunen van lokale gemeenschappen en het benutten van hernieuwbare energiebronnen. Hun voortdurende streven naar innovatie en milieubewustzijn zet de norm voor luxe resorts wereldwijd.

Duurzaamheid

https://soneva.com/villa/soneva-fushi-crusoe-residence-with-pool/

Octant Hotels Furnas, Portugal

Duurzaamheid staat centraal bij Octant Furnas, waar praktische maatregelen worden genomen om de impact van de activiteiten te minimaliseren. Octant Furnas maakt slim gebruik van geothermische energie voor het verwarmen van het warme water (DHW) en de thermale zwembaden. Door gebruik te maken van thermisch water afkomstig van de “Quenturas” bron, wordt energie onttrokken en gebruikt om het DHW te verwarmen, waardoor de behoefte aan externe energiebronnen wordt verminderd.

Een programma in de kamers bevordert het verminderen van het wisselen van handdoeken en lakens, wat resulteert in een aanzienlijke besparing van water en elektriciteit. Ook is er een Solidariteitsdierenwinkel. De Petshop Solidário de São Miguel, opgericht door Dagmar Mehlis-Doering, zamelt geld in voor opvangcentra die zorgen voor achtergelaten dieren. Octant Furnas ondersteunt dit initiatief door verkoopopbrengsten en donaties van voedsel, accessoires en speelgoed voor de dieren.

Ook wordt er textiel gedoneerd. In 2022 heeft Octant Furnas meer dan 2.000 items gedoneerd aan een particuliere instelling voor sociale solidariteit op het eiland São Miguel. Deze items, die niet langer worden gebruikt door het hotel, zijn nog steeds in uitstekende staat en worden geschonken aan mensen die ze het meest nodig hebben. Elk jaar rond Kerstmis verzamelt Octant Furnas voedsel, kleding, speelgoed en snoep van gasten en de lokale gemeenschap. De verzamelde goederen worden geschonken aan kinderen die wonen in het weeshuis van Povoação, waardoor een beetje vreugde wordt gebracht tijdens de feestdagen.

Ook recyclen ze voeding. Alle Nespresso-koffiecapsules worden gerecycled en het koffiedik wordt gebruikt om rijst te produceren, die wordt gedoneerd aan de Voedselbank.

Duurzaamheid is voor Octant Funras niet alleen een doel, maar een voortdurende inspanning om de impact op het milieu te verminderen en een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Ze streven ernaar om een verschil te maken voor een duurzamere toekomst.

Duurzaamheid

https://furnas.octanthotels.com/en/

 

Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel, Peru

Inkaterra, een icoon van duurzaam toerisme in Peru, nodigt reizigers uit om de ongerepte natuur en culturele schatten van het land te ontdekken. Gelegen te midden van de weelderige landschappen van Peru, belichaamt Inkaterra duurzaamheid, innovatie en respect voor het milieu.

Net als het Ion Luxury Adventure Hotel in IJsland en Soneva Fushi in de Malediven, maakt Inkaterra slim gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Geïnspireerd door de unieke omgeving, maakt het hotel gebruik van geothermische energie voor verschillende doeleinden, waaronder het verwarmen van water en het creëren van een ontspannend thermisch bad. Bovendien is Inkaterra gebouwd met gerecyclede materialen en past het naadloos in het adembenemende landschap van Peru.

Inkaterra zet duurzaamheid centraal in alle aspecten van het verblijf. Het hotel maakt gebruik van gerecyclede materialen en biedt organische voorzieningen, terwijl het restaurant biologisch en eerlijk verhandeld voedsel serveert. Zelfs in de kleinste details, zoals handgemaakte ambachten en lokale producten, wordt de milieu-ethos van Inkaterra weerspiegeld. Toch betekent duurzaamheid geen compromis op luxe. Gasten worden verwend met hoogwaardige voorzieningen, luxe beddengoed en een warme, uitnodigende sfeer.

Met uitzicht op de adembenemende natuurlijke schoonheid van Peru en een eigentijds interieur dat de omgeving reflecteert, biedt Inkaterra een unieke en verfijnde ervaring voor elke reiziger. Of het nu gaat om het gebruik van lokale materialen, fairtrade producten of waterbesparende systemen, Inkaterra dient als een voorbeeld van hoe een hotel in harmonie kan gedijen met zijn omgeving.

Duurzaamheid

https://www.inkaterra.com/inkaterra/inkaterra-machu-picchu-pueblo-hotel/the-experience/#col__gallery-2

Als we terugkijken op deze reis langs vijf opmerkelijke duurzame hotels, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van hun toewijding aan het milieu en de lokale gemeenschappen. Deze hotels hebben bewezen dat luxe en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, en ze dienen als inspirerende voorbeelden voor de hele industrie. Laten we hopen dat meer hotels hun voorbeeld zullen volgen, zodat we samen een positieve impact kunnen hebben op onze planeet.