Skip to main content
Blog

Istanbul; de stad waar historisch en modern elkaar ontmoeten!

By 12 september 2019No Comments

Istanbul is een stad dat met de tijd mee is gegaan word nu gezien als dé culturele hoofdstad van Turkije. De iconische bouwwerken, de rijke historie en de eeuwenoude bazaars is wat Istanbul zo bijzonder en uniek maakt. Maar ook de exclusieve winkels, het overheerlijke Turkse eten en de gastvrije bevolking zijn zeker de moeite waard om deze eeuwenoude miljoenenstad een bezoekje te
brengen.

 

Geschiedenis
In de tijd van het Oost-Romeinse rijk werd Istanbul Constantinopel genoemd door de eerste romeinse keizer Constantijn. Constantinopel werd meerdere malen overvallen en kwam met de tijd in de handen van verschillende veroveraars onder andere door kruisvaarders, Byzantijnse rijk en de Ottomaanse rijk. Uiteindelijk nam Atatürk Constantinopel over in 1922, veranderde de naam van de stad in Istanbul en richtte het huidige Turkije op.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Topkapi paleis
Ontdek in dit prachtige paleis hoe de oude sultans in het Ottomaanse tijdperk hebben geleefd. Bekijk de grote slaapkamers, eetzalen en de vele andere bijzondere ruimtes. Ook de kleding die ze droegen staan tentoongesteld en de speciaal voor hen ontworpen diamanten sieraden en het imposante wapenarsenaal zijn te bezichtigen. Voor de historieliefhebber een must om te bezoeken.

Tip: Wat ook Interessant is in het Topkapi paleis: de ‘’Harem’’, een ander kant van het paleis waar de lagere klasse vrouwen in kleine kamers verbleven terwijl de hogere klasse dames verbleven in een kamer groter dan je zou kunnen inbeelden!

 

 

Grote bazaar (kapali çarsi)
De grote bazaar van Istanbul is een beroemde plek waar historie, cultuur en modern in één bestemmening samen komen. De Bazaar is zowel indoor als outdoor, met meer dan
58 straatjes, 1200 winkels en tussen de 250.000 tot 400.000 bezoekers per dag! In de grote bazaar zijn winkels bekend om handgemaakte sieraden, ambachtelijke producten, tapijten en specerijen. Echt alles is hier te koop. Het is een gezellige sfeer die je kan verwachten van de Turkse bevolking die met trots hun werk en cultuur laten zien en de bazaar bestaat al sinds de 16e eeuw!

 

 

Blauwe moskee (Sultanahmet moskee)
De Blauwe Moskee is misschien wel het meest iconische bouwwerk van Istanbul. De moskee is
tussen 1609 – 1616 gebouwd door sultan Ahmed 1e. Hij liet op 19-jarige leeftijd een gebedshuis bouwen dat moest concurreren met de Hagia Sophia. Deze zou mooier en groter beter moeten worden. Het moskee word gebruikt voor gebed en daarnaast bevind er zich ook de graf van de stichter, een school (voor kinderen of volwassenen die de koran en het gebed wilt leren). De 6 minaretten maakt de moskee erg uniek omdat de meeste moskeeën 1, 2 of 4 minaretten hebben. De naam van de blauwe moskee verwijst naar de blauwe tegels op de koepel, buiten kunnen ze een grijze uitstraling hebben maar binnen is de prachtige blauwe gloed van de tegels zien.

Tip: Het beste tijdstip om de blauwe moskee te bezoeken is halverwege de ochtend. Omdat er vijf keer per dag een oproep wordt gedaan tot gebed voor de gelovigen, wordt de moskee dan voor 90 minuten afgesloten. De moskee moet zonder schoenen worden betreden, hiervoor krijg je bij de entree een plastic zak om je schoenen in te doen. De vrouw moet een hoofddekking dragen. Dit is te leen en ook verkrijgbaar bij de entree.

 

 

Hagia Sophia (Aya Sophia)
Hagia Sophia bevindt zich tegenover de blauwe moskee. In de tijd van het Byzantijnse rijk was de Hagia Sophia de belangrijkste kerk van Istanbul, erg geliefd door de Christenen maar een groot concurrent voor de blauwe moskee. Hagia Sophia werd later ook een moskee, net als vele andere kerken in de stad. Het kruis op de koepel werd vervangen door een halve maan, de mozaïeken werden gekalkt en vervangen met de sultans loge en verder kreeg de Hagia Sophia vier minaretten.
Tegenwoordig word het gebruikt als een museum die veel bezocht wordt door toeristen.

 

 

Moderne mogelijkheden
In het moderne Istanbul van nu zijn grote winkelcentrums erg populair om te shoppen. Een paar winkelcentra waar winkelen en heerlijk eten te combineren zijn bijvoorbeeld het Forum Istanbul, Palladium, Istinye Park en Istanbul Cevahir Mall.
Een park dat van alles in zijn bezitting heeft maar toch nog veel omringd is door groen is zeker te vinden in istanbul. Bezoek Florya, waar verschillende hotels beschikbaar zijn om te verblijven zoals Crowne plaza , Florya house hotel en Florya park hotel, er zijn veel restaurants om lekker te ontbijten of dineren zoals Sazeli en Kasibeyaz. Vergeet niet om een leuke wandeling te maken en onderweg de aquarium van Florya te bezoeken. Voor de rustzoekers is een wijk in istanbul genaamd Eyüp dat in het verleden een dorp was nu in de buitenwijk van Istanbul valt. Een must do is het Pierre Loti Café bezoeken, drink daar gerust je thee met een uitzicht over de Gouden Hoorn. Voor de feestgangers die het avondleven willen induiken is het wijk in Istanbul genaamd Ortaköy een sfeervol plek om te bezoeken. In de avond wanneer de Bosporus brug spectaculair verlicht wordt kan je met een prachtig uitzicht dineren bij restaurant Villa Bosporus. Trendy clubs zoals Reina hebben de perfecte locatie aan de Bosporus die niet te missen valt.

 

Tips:

Tip 1. Openbaar vervoer of auto?:
In Istanbul is het af te raden om een auto te huren of met de taxi te gaan. De kans is groot dat er file in de stad is en parkeren is vaak zeer lastig. Ook kan de taxi prijzig zijn. De metro of bus zijn uitstekende manieren om je snel en voordelig door de stad te bewegen.

Tip 2. Laat je leiden door een tourguide!
Laat je door een tourguide leiden door de bezienswaardigheden. Zei kunnen je meer informatie geven en vaak hoef je helemaal niet meer in de lange rijen te wachten.

Tip 3. Ontbijten is een Must.
Ontbijt is een belangrijke aangelegenheid in Turkije. Dit doet de Turkse bevolking heel graag en zo uitgebreid mogelijk, het is een echte smakelijke beleving! Maak er dus optimaal gebruik van. Een paar ontbijt plekjes zijn: En La Luna Terrace, Gonenli Peynircmm Dikilitas en Dogaciyiz Gourmet.

 

Weetjes:
– Niemand in de wereld drinkt meer thee dan de turken, bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar!
– Zonder Turkije zou er geen Nutella gemaakt kunnen worden! Drie kwart van de hazelnoten die worden verkocht komen oorspronkelijk uit Turkije.
– Volgens de gegevens van mastercard is Istanbul het 8e op de wereldranglijst die het meest bezocht is door toeristen.
– Valuta is erg hoog in Turkije! 1 Euro is ongeveer 6 Turkse Lira.