Krakau, Polen

Krakau (Krakow) is de voormalige hoofdstad van Polen. Het historisch centrum ligt aan de voet van het Koninklijke Wawel kasteel. De 13e -eeuwse handelsstad heeft het grootste marktplein van Europa en veel historische huizen, paleizen en kerken met prachtige interieurs. De fascinerende geschiedenis van deze stad is ook terug te vinden in de resten van de 14e -eeuwse werken en de middeleeuwse wijk Kazimierz, met zijn oude synagogen in het zuidelijk deel van de stad.

Andere bouwwerken van Krakau’s rijke historie zijn de universiteit van Jagiellonia en de gotische kathedraal, waar de koningen van Polen werden begraven. Even buiten de stad zijn de wereldberoemde trekpleisters te vinden. Denk hierbij aan de gigantische zoutmijnen van Wieliczka of het historische en indrukwekkende museum concentratiekamp Auschwitz Birkenau

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt in Krakau? Bekijk dan hieronder ons programma.

Dag 1 | Aankomt in Krakau

Ochtend: Aankomst op de luchthaven en daarna een transfer naar het hotel waar jullie de bagage kunne stallen (in een afgesloten ruimte).  Hierna krijgen jullie een transfer naar de locatie van de culinaire wandeltour. Proef de verschillende gerechten van Polen tijdens een 3 uur durende culinaire rondleiding door Krakau. Proef traditionele Poolse gerechten op verschillende locaties die populair zijn bij de lokale bevolking. Ontdek waarom de bewoners van Krakau de Poolse keuken als de ideale reclame voor Polen in het buitenland beschouwen. Kom erachter dat een groot gedeelte van de Poolse export uit levensmiddelen bestaat. Leer wat er zoal gegeten wordt, en hoe het klaargemaakt en geconsumeerd wordt. Maak een geschiedenisreis door de Poolse keuken en leer hoe tradities van generatie op generatie door worden gegeven. Keer terug naar de kern van de Poolse keuken en eet als een local. Tijdens de rondleiding proef je bagels, worst, zure augurken, sla, kaas, deegtasjes, zure roggesoep, cake met koffie, en een glaasje huisgemaakte likeur.

Middag: Na de tour, als je dan nog honger hebt, kan je in deze vrijetijd besteding ergens in de wijk lunchen, en zo niet dan kan je nog genieten van wat Krakau te bieden heeft. Na de lunch gaan we naar een ondergronds museum op 5 min loopafstand. Ontdek de geheimen van deze stad tijdens een begeleide wandeling van 2 uur met een lokale deskundige gids en bezoek het ondergrondse museum van Krakau verborgen onder het beroemde marktplein. Volg de gids door de ondergrondse gangen en luister naar verhalen, geruchten en anekdotes over de geschiedenis en cultuur van Krakau. Bewonder de talloze relikwieën en voorwerpen van het museum die archeologen hebben gevonden tijdens een paar van de belangrijkste opgravingen van het land. Kom meer te weten over de geschiedenis van Krakau en hoe de stad er vroeger uitzag voordat moderne ontwikkelingen de straten en gebouwen veranderden. Bezoek aan het einde van de tour de glazen piramidekamer van het museum en bewonder het uitzicht op de Mariakerk.

Avond: Als deze spectaculaire rondleiding is afgelopen gaan we aansluitend dineren in een typisch Pools restaurant. Kogel Mogel – Een Pools restaurant op een steenworp afstand van de Grote Markt  een rendez-vous met een uitzonderlijk Pools menu op zijn best. De gerechten zijn bereid met ingrediënten en recepten met een veel hoger kwaliteitsniveau dan je normaal kunt vinden. De eend- en gansgerechten zijn bijzonder uitstekend. Met een bewonderenswaardige wijnselectie, koffie en drankjes, een perfect openluchtterras voor de zomer en live pianoconcerten, heeft Kogel Mogel zijn plaats ingenomen als een van de uitstekende restaurants van Krakau. Na het diner met de transfer terug naar het hotel.

Dag 2 | Ontdek Krakau

Ochtend: Na het ontbijten in het hotel maken jullie je klaar om naar een museum te gaan met een smakelijke twist. Een transfer brengt jullie naar de locatie. Obwarzanek, dit onopvallende voorgekookte deegringen maken al meer dan 600 jaar deel uit van de geschiedenis van deze stad! Het is al bekend sinds de middeleeuwen, koningen aten het en ridders aten het. Leer meer en ontdek wat hen uniek maakt tijdens de workshop obwarzanek maken. Elke deelnemer krijgt een stuk deeg en bladeren met hun eigen obwarzanek. Dit is een symbool van de stad

Middag: Na de workshop als je dan nog honger hebt, kan je ergens in de wijk wat gaan lunchen. Je hebt dan even wat vrije tijd om wat te zien van de stad Krakau. Jullie bespreken het punt van de ophaallocatie van de transfer, want jullie gaan een spectaculaire zoutmijn zien! Vanaf het punt waar jullie opgehaald worden is het ca. 30 minutenrijden. De zoutmijnen liggen in Wieliczka en tijdens de tour kom je alles te weten over dit ‘zoutdorp’. Terwijl je via de 360 treden de zoutmijn in loopt, heb je de indruk dat je een gigantische ondergrondse stad binnengaat, compleet met enorme grotten en ondergrondse meren. Deze ondergrondse wereld heeft een plaats verdiend op de UNESCO-werelderfgoedlijst, dankzij de creativiteit van de mijnwerkers die, honderden meters onder het oppervlak, kapellen uit de muren hebben uitgehouwen. Je bezoekt de grootste van de kapellen, gewijd aan Sint Kinga, de patroonheilige van zoutmijnwerkers. Deze ondergrondse kerk is rijk versierd met kroonluchters, sculpturen en religieuze figuren uit zout gesneden. Terwijl je de 2,5 kilometer lange wandeling volgt, kom je langs de beelden uit de 18e eeuw met mythische, historische en religieuze figuren. De laatste halte in de mijn is de souvenirwinkel en een snackbar. Vanaf hier brengt de lift je terug naar boven.

Avond: Na de zoutmijnen tour gaan we met de groep dineren in een van de beste restaurant in het dorp, met heerlijk Pools eten, drankjes en desserts. Na een heerlijke maaltijd te hebben gegeten is het tijd om wat losser te worden. Jullie worden opgehaald met de transfer om naar Krakau terug te gaan, en jullie worden afgezet en dit is het begin van een hele leuke en gezellige avond namelijk een wodkaproeverij. Laat je inwijden in de rijke geschiedenis en traditie van de Poolse wodka, en ontdek welke Poolse hapjes er het best bij passen. Een lokale wodkakenner introduceert jou en de rest van de groep in de wondere wereld van de wodka. Deze proeverij is meteen een kennismaking met het bruisende nachtleven van Krakau. Je bezoekt vier populaire kroegen en shooterbars, die met zorg zijn uitgekozen omdat ze verschillende periodes uit de Poolse geschiedenis en cultuur vertegenwoordigen. Je komt erachter hoe wodka gemaakt wordt en waarom dit glaasje sterk de nationale drank van Polen is. Je combineert de verschillende wodka’s met Poolse hapjes voor een nog intensere smaakbeleving. Maak er een feestje van met je nieuwe vrienden. Je krijgt handige insidertips en proeft de vier soorten wodka’s die je moet kennen, waaronder:

  • Witte wodka (aardappel, granen)
  • Gearomatiseerde wodka (noten, citroen)
  • Likeur
  • Absint (70% alcohol)

Dag 3 | De Poolse bergen

Ochtend: Eerst natuurlijk een goed ontbijt om je dag goed te beginnen. Na het ontbijt ontmoeten we elkaar bij de receptie en wachten we op de transfer. Het is verstandig om sportkleding of outdoor kleding mee te nemen want dit kan nog eens een rommelig ritje worden. Je gaat namelijk quad rijden, off-road  in een bergachtige omgeving meteen prachtig uitzicht op het Poolse landschap. Je reist onder begeleiding van een gids 45 minuten naar de locatie in een comfortabele privéminibus. Zodra jullie ter plaatse bent aangekomen, ontvangt je een helm en beschermende overalls, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat er modder op je kleding komt. Volledige uitrusting, veiligheidsinstructies en richtlijnen voor quad rijden worden dan door uw instructeuruitgelegd,. De activiteit is exclusief voor jullie georganiseerd en je krijgt voldoende tijd om ervan te genieten. Nadat de activiteit is voltooid, helpt jullie gids je terug naar het hotel.

Middag: Bij aankomst van het hotel en na het even opfrissen van de wilde tocht. Daarna gaan jullie gezamenlijk lunchen in de wijk. Hierna hebben jullie vrije tijd afhankelijk van de vluchttijden op deze dag. Als jullie een vroeg vluchten hebben dan na het ontbijt, zo niet dan dus lunchen en als het een avondvlucht is dan kan je nog de laatste dingen doen in Krakau die je wou doen.

www.bbi-travel.nl

Dag 4 | Optioneel

Deze dag is optioneel. Wij kunnen het programma korter of langer maken, afhankelijk van uw wensen. Hier volgen een paar suggesties:

  • Workshop gebrandschilderd glas
  • Wawel kasteel en kathedraal privétour
  • Rondleidingen door Auschwitz-Birkenau

Bel met een van onze adviseurs onder nummer +31 (0)20 8202351 om een boeking te maken.