Skip to main content

Hola! Dit is vaak het eerste wat wij horen als wij communiceren met Spanjaarden. Als je zaken gaat doen met Spanjaarden merk je al snel dat ze een andere cultuur hebben dan de Nederlandse. Ondanks dat er verschillen zijn in cultuur, doen men toch veel zaken met Spanjaarden. Maar waar let je eigenlijk op als je zaken wilt beginnen met een spanjaard?

 

Beheers de taal

Het beheersen van de Spaanse taal is erg belangrijk. Als het echt niet kan, dan is Engels ook een optie. Er wordt ook Engels gesproken, maar Spaans is en blijft vaak effectiever als je zaken wilt doen in Spanje. Veel oudere Spanjaarden spreken weinig Engels, terwijl veel jongeren juist redelijk Engels spreken. Als je er echt niet uitkomt, overweeg dan om een tolk in te schakelen.

Groet elkaar op de juiste manier

In Spanje bestaat de naam van een persoon uit voornaam, de achternaam van de vader en de achternaam van de moeder. Bij geschreven brieven en e-mails en de officiële documenten worden beide achternamen gebruikt. Als je iemand aan wilt spreken dan zeg je señor of señorita en dan de achternaam. Señor en señorita betekent meneer en vrouw.

Een relatie opbouwen

Persoonlijk contact is belangrijk in de zakenwereld. Er worden geen zaken gedaan als je elkaar niet kent. Om de zakenrelatie goed voort te zetten hou je regelmatig contact met elkaar en investeer je in een goede persoonlijke relatie. Je kunt een geschenk meenemen voor je zakenpartner en zo’n relatiegeschenk wordt ook gewaardeerd. Maar Spanjaarden pakken het cadeau niet direct uit. Let op dat je cadeau niet te duur is, want dat wordt vaak gezien als omkoping. Een kleinigheid uit Nederland is gepast. Denk maar aan tulpen of iets met klompen of molen.

Afspraken maken

Om te investeren in de relatie doen Spanjaarden vaak zaken tijdens een lunch of een diner. Ze eten graag hun lunch warm en deze bestaat vaak uit meerdere gangen. Houd daarbij ook rekening met zomer- en wintermaanden. In de zomer beginnen zij vroeg met werken en vanaf de middag wordt er een siësta gehouden of zelfs helemaal niet meer gewerkt. Daarnaast zijn bedrijven vaak op vrijdag gesloten. Sommige bedrijven sluiten zelfs in de maand augustus. Houd daar rekening mee als je een afspraak wilt inplannen.

Gewoontes

In zakenwereld kleden Spanjaarden zich klassiek en formeel. En dit wordt ook verwacht van de andere partij. Hoe warm het ook is, draag in geen geval een korte broek. In Spaanse bedrijven zijn medewerkers minder zelfstandig en tonen minder initiatief. Grapjes maken over de baas of hem tegenspreken is een taboe. Terwijl die ruimte hier in Nederland er vaak wel is.

Geduld hebben

Haast hebben is een NO GO in de Spaanse zakenwereld. Spanjaarden willen meer weten over het karakter van hun zakenpartner voordat zij zaken doen. Daarnaast nemen ze de tijd om een belangrijk beslissing te maken. Spanjaarden komen soms te laat voor een afspraak of missen zelfs een deadline. Na een officiële zakelijke afspraak is het gebruikelijk om een overzicht te maken met de belangrijkste zaken erin en deze vast te leggen op schrift en te mailen naar de zakenpartner.

 

Iets meer verdiepen in de cultuur waarmee je zaken wilt doen is een handigheid. Hiermee ben je al een stuk verder en is zaken doen met Spanjaarden niet zo moeilijk meer.