Skip to main content

De Grand Slam is zoals elk jaar weer een enorme trekpleister voor tennisfanaten. In de zomer van 2023 vinden de laatste 2 van de 4 toernooien van dit jaar plaats: Wimbledon in London en US Open in New York. Ben jij (nog) van plan om deze twee grote tennissteden tijdens of buiten het seizoen te bezoeken dit jaar? Dan is deze blog speciaal voor jou, dus lees vooral verder.

 

Wat is de Grand Slam?

De Grand Slam, ofwel de verzamelnaam voor de vier grootste tennistoernooien, vindt jaarlijks plaats tussen januari en september. De vier toernooien zijn Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open. Een speler behaalt een ‘Career Grand Slam’ als hij of zij alle vier toernooien minimaal 1 keer wint, verdeeld over de lengte van de carrière. Dat is een geweldige prestatie, want in de gehele geschiedenis van tennis zijn er tot nu toe 8 mannelijke en 10 vrouwelijke spelers die de enkelspeltitel hebben behaald.

Wimbledon 2023

Wimbledon is nog het enige grote tennistoernooi dat wordt gehouden op natuurgras. Ieder jaar vindt het toernooi plaats op het All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC) in de Londense wijk Wimbledon. Wimbledon duurt zo’n twee weken, van 3 juli tot en met 16 juli 2023. Novak Đoković uit Servië en Elena Rybakina uit Kazachstan hebben het toernooi in 2022 gewonnen.

Vanaf Amsterdam kan je rechtstreeks, met een tussenstop in Rotterdam, met de Eurostar reizen naar London St. Pancras International in hartje Londen. Een andere mogelijkheid is per vliegtuig naar een van de vele luchthavens van Londen te reizen. Het wordt sterk aangeraden om met het openbaar vervoer te reizen naar AELTC, omdat er beperkt parkeerplaats is. Mocht je een (steden)trip maken naar Londen tijdens Wimbledon, ga dan ook langs de iconische bezienswaardigheden, zoals de Big Ben, Londen Eye en Buckingham Palace. Mocht je tijdens een andere periode naar Londen gaan maar alsnog de tennis experience willen beleven, dan mag een bezoek aan het Wimbledon Tennis Museum niet ontbreken. Met de Wimbledon Tour krijg je exclusieve toegang tot de BBC televisie studio, de perskamer, het welbekende Centre Court, en meer. Dit museum is overigens gesloten voor het publiek in de aanloopperiode naar en tijdens Wimbledon.

US Open 2023

Vanaf 28 augustus tot en met 10 september 2023 vindt US Open plaats in USTA Billie Jean King National Tennis Center in de wijk Flushing, in stadsdeel Queens van New York. Voorheen werd er gespeeld op gras, maar sinds 1977 is het veranderd naar hardcourt. De winnaars van 2022 zijn de Spanjaard Carlos Alcaraz en de Poolse Iga Swiatek.

Na een vlucht van ongeveer 8 uur vanaf Amsterdam land je in de Big Apple. In New York zijn eindeloos veel dingen te doen en te zien. Tot de topattracties behoren een bezoek aan het Empire State Building, een wandeling door Central Park, de Statue of Liberty bewonderen, Times Square verkennen en een Broadway-show bezoeken. De stad is ook de thuisbasis van wereldberoemde winkelstraten als Fifth Avenue en SoHo. Wie het rustiger aan wil doen, kan een wandeling maken over de High Line of een van de vele musea of kunstgalerieën in de stad bezoeken. Ook bij het USTA Billie Jean King National Tennis Center wordt geadviseerd om met openbaar vervoer te reizen. Vanaf Grand Central Terminal stopt een subway vlak voor de deur van het sportcomplex bij Mets-Willets Point Station.

 

Krijg je geen kans om Wimbledon en US Open te bezoeken maar ben je toch enthousiast over tennis, wees dan niet getreurd. In Nederland kan je net zo goed genieten van internationaal tennis bij bijvoorbeeld het ABN AMRO Open in Rotterdam of de Libéma Open in Rosmalen.