Skip to main content

Chinees Nieuwjaar (春节), ook wel bekend als Lunar New Year of het Lentefeest, is het belangrijkste festival in China. Tijdens dit festival wordt het begin van het nieuwe jaar gevierd volgens de traditionele Chinese kalender. In het verleden werd het festival gebruikt om de goden en voorvaderen te vereren, maar tegenwoordig wordt het feest voornamelijk gebruikt om tijd te besteden met je familie en samen te genieten van het veelzijdige aanbod aan eten. Het festival begon dit jaar op 24 januari met ‘Little Year’ (Xiāo Niá – 小年) en eindigt op 15 februari met het Lantaarn Festival (Yuán Xiāo Jié – 元宵节). Dit komt doordat de Chinese kalender is gebaseerd op 12 maan fases. Elke maan fase duurt ongeveer 29 dagen en het hele kalenderjaar bestaat uit 354 dagen. Hierdoor komt het voor dat het aantal dagen van het festival per jaar kan verschillen. Dit jaar duurt het festival in totaal 16 dagen, waarvan alleen de eerste 7 dagen worden beschouwd als een feestdag. Elke dag vind er een andere viering plaats, dit gaat volgens een vast schema.


Jaar van de Tijger (Yin – 虎)

2022 staat in het Chinees kalenderjaar bekend als het jaar van de Tijger. De mensen die geboren zijn in het jaar van de Tijger zijn ambitieus, gedurfd, energiek en moedig.

De kalenderjaren staan verbonden met de Chinese Horoscopen (Sheng Xiao – 生肖) die zelf weer bestaan uit een zich herhalende 12-jarige cyclus van dierentekens. De volgorde van deze 12 dierentekens heeft zelf ook een betekenis. Volgens de legende was het de Jade keizer die alle dieren opriep om deel te nemen aan een ‘Grote wedstrijd’ en de volgorde waarin zij aankwamen bepaalde de plaats van het dier in de zogeheten dierenriem. De volgorde is als volgt, Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

Little Year (Xiāo Niá – 小年)
Little Year vindt een week vóór het Chinees Nieuwjaar plaats. Xiāo Niá wordt ook wel het ‘Keuken God Festival’ genoemd. Volgens de legende zou de Jade keizer op deze dag verslaggeven over het goede en kwade van de desbetreffende familie. Vervolgens bepaalde hij of de familie een beloning of een straf kreeg. Tegenwoordig wordt tijdens deze feestdag voorbereidingen getroffen voor het nieuwe jaar. Deze voorbereidingen kunnen bestaan uit het grondig schoonmaken van het huis en het kopen van cadeautjes.

Lantaarn festival (Yuán Xiāo Jié – 元宵节)
Het lantaarn festival wordt gehouden op de laatste dag van het Chinees Nieuwjaar. Tijdens dit festival worden de meest prachtige lantaarns gemaakt die ‘het wensen voor een voorspoedige toekomst’ symboliseert. Deze lantaarns worden met (bijna) volle maan aangestoken en op allerlei plekken wordt er vuurwerk afgestoken. De mensen zijn gekleed in het rood en er vinden vele festiviteiten plaats, zoals bijvoorbeeld de leeuwen-en drakendans. Ook wordt er op traditionele wijze zoute rijst dumplings (yuan xiao) gegeten en is het traditie om elkaar raadsels te vertellen. Deze raadsels staan vaak geschreven op de lantaarns.

Verschillen in andere landen
Chinees Nieuwjaar wordt niet alleen in China gevierd. Zo wordt dit grote evenement ook voornamelijk gevierd in andere Oost-Aziatische landen met een grote Chinese populatie. Dit betekent echter niet dat het festival alleen door de Chinese populatie wordt gevierd. Zo wordt het Chinees Nieuwjaar onder andere ook gevierd in Indonesië, waarbij het festival ‘Imlek’ wordt genoemd of in Vietnam waar ze het festival ‘Têt Nguyên Đán (Têt)’ noemen. De wijze waarop dit festival wordt gevierd is in elk land voornamelijk hetzelfde, maar in sommige gevallen zoals in Zuid-Korea vinden er wel andere festiviteiten plaats dan tijdens het Chinees Nieuwjaar. Ook wordt het festival het ‘Koreaans Nieuwjaar’ genoemd (Seollal – 설날구정).

Corona
Dit is het derde jaar dat Chinees Nieuwjaar gevierd wordt tijdens de pandemie. In China gelden er tot op het heden nog altijd strenge regels. Desalniettemin namen dit jaar meer Chinezen het risico om hun familie elders in het land te bezoeken. Het Chinees Nieuwjaar is een echt familiefeest, waarbij veel wordt gegeten. De Chinese overheid drong echter opnieuw erop aan zoveel mogelijk thuis te blijven. Reizen in binnen-en buitenland was niet verboden, maar het werd hen wel lastig gemaakt door de testverplichtingen. Daarnaast bleven vele Chinezen in de hoofdstad Peking, voornamelijk uit angst dat zij niet meer kunnen terugkeren als tijdens hun verblijf bij familie corona wordt geconstateerd of als een regio op slot gaat.