Skip to main content
Blog

De tien grootste ter wereld

Deze blog gaat over de 10 grootste van totaal verschillende categorieën. Van grootste meren en zwembaden tot grootste bibliotheek of markt ter wereld.

1. Grootste meer

Lake Superior

Lake superior is het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het meer ligt in de Verenigde Staten en overlapt drie staten: Minnesota, Wisconsin en Michigan en grenst aan de Canadese staat Ontario. Lake superior is ongeveer 563 km lang, 257 km breed en het diepste punt 406    meter. Daarmee is het meer zelfs groter dan het land Tsjechië. Alleen het Baikalmeer in Siberië is qua inhoud groter.

 

2. Grootste markt

Chatuchak

Deze weekendmarkt in Bangkok is eigenlijk een ‘ministad’ en je moet het zien om te geloven. Op meer dan 14 hectare grond staan maar liefst tussen de 9.000 en 15.000 kraampjes en er lopen dagelijks rond de 200.000 bezoekers. Hier kun je terecht voor je Thaise ambachten, antiek en lekkernijen. Vermijd de markt op hele hete dagen, vanwege de hitte en de drukte van de menigte zou je misschien onwel kunnen worden en flauw kunnen vallen.

 

3. Grootste Kathedraal

Duomo di Milano

De grootste Kathedraal ter wereld is de Milanese Kathedraal Duomo di Milano (Dom van Milaan) met een interieurgrootte van 11.700 vierkante meter. De Kathedraal is 157 meter lang, 92 meter breed en de toren is maar liefst 108,50 meter hoog. De kathedraal is zo groot dat het wel 325.000 ton weegt. Er staan in de kathedraal 3.400 standbeelden, 150 waterspuwers, 55 glas-in-lood ramen en 200 bas reliëfs. De bouw is in het jaar 1386 van start gegaan en heeft tot 1965 geduurd.

Vaak worden de benamingen kerk, kathedraal en basiliek door elkaar gehaald. Strikt genomen is een kathedraal een kerk die onder de heerschap van een bisschop valt. De Sint Pietersbasiliek in het Vaticaanstad is officieel geen Kathedraal dus behoord hij niet in dit lijstje thuis.

© www.it.wikipedia.org

4. Grootste Luchthaven

King Fahd International Airport Damman

De King Fahd International Airport Damman in Saudi Arabië is qua oppervlakte het grootste vliegveld ter wereld. Met 780 vierkante kilometer is de luchthaven ruim driemaal zo groot als de stad Amsterdam.
Het Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, gelegen op 11 kilometer van de Amerikaanse stad Atlanta is, met ruim 95 miljoen passagiers en bijna 1 miljoen vluchten per jaar, de grootste luchthaven qua aantal passagiers.

 

5. Grootste piramide

piramide van Cheops

De grootste en hoogste piramide ter wereld is de piramide van Cheops in El Giza, Egypte. De piramide is gebouwd in 2580 tot 2560 voor Christus. De piramide is 146 meter hoog en heeft een volume van 2.500.000 kubieke meter. De piramide heeft ongeveer 2.3 miljoen stenen. Het gewicht is ongeveer 6,25 miljoen ton. Er hebben wel 2.000 arbeiders aan de piramide gewerkt, gedurende 20 jaar.

 

6. Grootste woestijn

Antarctische woestijn

De grootste woestijn ter wereld is niet de Sahara, maar de Antarctische woestijn op de zuidpool met een oppervlakte van wel 14 miljoen vierkante kilometers. Hoewel het daar extreem koud is, is er maar weinig neerslag (zo’n 50 millimeter per jaar) waardoor het voldoet als woestijn. Antarctica is het koudste, winderigste en droogste continent en bevat meer dan 90 procent ijs. Deze woestijn is de oudste ter wereld met een geschatte leeftijd van meer dan 15 miljoen jaar.

© www.coolantarctica.com

7. Grootste bibliotheek

Library of Congress

Library of Congress in Washington D.C. is de grootste bibliotheek ter wereld. Met meer dan 167 miljoen items en 1,9 miljoen bezoekers per jaar telt deze bieb als de grootste. Op 24 april 1800 opende de bibliotheek voor het eerst haar deuren. De Library of Congress is de officiële bibliotheek van de Verenigde staten en huist veel van het lands meest belangrijke documenten. In de collectie zitten meer dan 39 miljoen boeken en andere geschreven materialen, 3,6 opnames, 14,8 miljoen foto’s, 5,5 miljoen kaarten, 8,1 miljoen muziekstukken en 72 miljoen manuscripten.

 

8. Grootste moskee

Imam Reza Shrine

Qua oppervlakte is de Imam Reza Shrine in Mashhad, Iran de grootste moskee. Het geheel van de moskee en het eraan vast gebouwde mausoleum bestaat uit meer dan een half miljoen vierkante meter. Daarmee passen er ongeveer evenveel bezoekers in de moskee als er mensen wonen in Amsterdam. Deze moskee is in het jaar 818 na Christus gebouwd en heeft meer dan 600.000 volgers.

 

9. Grootste zwembad

Alfonso Del Mar Resort

Het grootste zwembad ter wereld is in het Alfonso Del Mar Resort in Chili. Het zwembad is meer dan een kilometer lang en op sommige plekken maar liefst 35 meter diep. Het zwembad ligt op nog geen 100 meter van de zee vandaan en heeft een oppervlakte van 80.000 vierkante meter. Er gaat zo’n 250 miljoen liter zout water in wat uit de stille oceaan wordt gepompt via een ondergronds buizensysteem wordt gefilterd, de temperatuur wordt op 26 graden gehouden. In 2006 was het zwembad opgeleverd en bedroeg 2 miljard euro. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen zo’n 4 miljoen euro.

 © www.suzzstravels.com

10. Grootste museum

Het Louvre

Met een grootte van 160.106 m2, is het Louvre in Parijs het grootste museum ter wereld qua oppervlakte en collectie. Het Louvre ontvangt jaarlijks meer dan 7,4 miljoen bezoekers en is daardoor ook het meest bezochte museum ter wereld. Toen het museum gebouwd werd in de 12e eeuw was het eerst bestemd als fort en daarna werd het in 1546 een koninklijke residentie. Onder Koning Lodewijk XIV in 1692 werd dit paleis gebruikt als kunstacademie en 100 jaar later is het Louvre museum geopend met 537 schilderijen. Vandaag de dag bezit het museum meer dan 334.000 verschillende werken waarvan 35.000 worden tentoongesteld.