Skip to main content

De mens bouwt sinds jaar en dag al enorme gebouwen en sculpturen. Neem bijvoorbeeld de piramiden van Gizeh in Egypte of de Burj Khalifa in Dubai. Het Vrijheidsbeeld in New York City en Christus de Verlosser in Rio de Janeiro zijn ook mooie voorbeelden van veel bezochte standbeelden. Het vergt een heleboel kennis, lef en ambitie om zo hoog de lucht in te bouwen. Standbeelden van mensfiguren zijn zeer indrukwekkend. Ben jij een liefhebber van megastructuren, dan moet je deze top 5 van de grootste standbeelden toch echt bewonderen!

 

5. Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee – China

Om te beginnen staat het op 4 na grootste standbeeld in de Nanshan Culture Tourism Zone op Hainan, een Chinees eiland in de Zuid-Chinese Zee. Dit is een standbeeld van bodhisattva Guanyin, godin van genade en mededogen. Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee, ook wel Nanshan Temple genoemd, staat aan de voet van de Nanshan berg in een regio die bekend staat om de Chinees boeddhistische cultuur. Het is 108 meter hoog en bestaat uit drie kanten. Een kant is gericht op het eiland en de andere twee kanten op de zee. Iedere kant van het standbeeld laat een unieke afbeelding van Guanyin zien. Aan de kant die gericht is op het eiland heeft ze een soetra, geschrift, in haar linkerhand en met haar rechterhand maakt ze een vitarka mudra. Dat is een gebaar waarbij de handpalm naar voren staat gericht en de duim en wijsvinger elkaar raken. De overige vingers staan gestrekt. Dit gebaar wordt vooral gemaakt door boeddhistische leraren om woorden met kracht uit te drukken. Aan de tweede kant heeft ze een boeddhistisch gebedssnoer in haar gekruiste handpalmen. Aan de derde kant heeft ze een lotusbloem in haar hand. Na een bouwduur van 5 jaar is dit koperen standbeeld onthuld in 2005. In de omgeving zijn er genoeg bezienswaardigheden om een dagje daar te spenderen.

 

4. Ushiku Daibutsu – Japan

Op nummer 4 staat Ushiku Daibutsu gebouwd door de Higashi Honganji Temple. In de Japanse stad Ushiku heeft hij een hoogte van 120 meter, inclusief het lotusplatform van 10 meter. Het is gebouwd ter herdenking van de geboorte van Shinran, Boeddha Amitabha, de oprichter van Japans-boeddhistische stroming Jōdo Shinshū. In 1993 is het met brons omhulde standbeeld onthuld. Bezoekers kunnen het betreden en tot 85 meter omhooggaan met de lift om te genieten van het waanzinnige uitzicht op het omliggende park.

 

3. Laykyun Setkyar – Myanmar

Op de derde plaats hebben we Laykyuan Setkyar. Het Boeddhabeeld van Gautama Boeddha, wiens echte naam Siddhartha Gautama is, staat in het dorp Khatakan Taung, Myanmar. Dit dorp ligt in de buurt van de stad Mandalay die wordt gezien als het boeddhistisch centrum van het land. De hoogte van dit standbeeld is 116 meter, exclusief het onderstel van zo’n 13,5 meter. In 1996 is de constructie begonnen en het heeft maar liefst 12 jaar geduurd voordat het onthuld werd in 2008. Het werd namelijk bekostigd door donaties van de lokale bewoners. Gautama Boeddha wordt aanschouwd als de stichter van het boeddhisme. De locatie wordt daarom ook gezien als een heilige plaats. Het standbeeld is geverfd in de kleur geel die symbool staat voor wijsheid in boeddhisme.

 

2. Grote Boeddha van Lushan – China

Ook op de tweede plaats staat een Boeddhabeeld. Vanaf 2002 was de Grote Boeddha van Lushan de grootste ter wereld. Het is een standbeeld van Vairocana Boeddha, Boeddha van de Zon, en staat in de provincie Henan in Lushan County in Volksrepubliek China. Met een hoogte van 128 meter inclusief de lotustroon, 153 meter als je het gebouw eronder meetelt, is dit een van de meest indrukwekkende standbeelden gemaakt van koper, staal en goud.

 

1. Standbeeld van de Eenheid – India

Sardar Vallabhbhai Patel, oftewel het Standbeeld van de Eenheid, staat op nummer een van de grootste standbeelden ter wereld. Met een hoogteverschil van 50 meter slaat het de Boeddha van Lushan van zijn troon. Daarmee steekt het Standbeeld van de Eenheid 182 meter boven de grond uit. Met voetstuk is dat zelfs 240 meter. Sardar Vallabhbhai Patel is een van de grondleggers van de republiek India en tot de dag van vandaag wordt hij nog steeds gezien als een van de belangrijkste personen van het land. De onthulling van het standbeeld was op 31 oktober 2018, de 143e geboortedag van Patel. Het beeld staat in het westen van India in de deelstaat Gujarat aan de rand van een artificieel meer en is gemaakt van brons. In opdracht van toenmalig regeringsleider van Gujarat, Narendra Modi, is de bouw gestart.

 

Zoals je misschien al had opgemerkt, bevinden al deze standbeelden zich in Azië. Dus mocht je daar aan het backpacken zijn, ga dan eens even langs. Lees ook onze blog over de 5 onbekendere wonderen der natuur.