Skip to main content
Blog

Cultuurverschillen in de zakenwereld: Close the deal or the door behind you.

By 26 september 2019No Comments
© www.hetconsultancyhuis.nl

 

Voor Nederlanders is zakendoen in eigen land een eitje. We weten hoe we met elkaar om moeten gaan en wat er van ons verwacht wordt. Wees direct, op tijd en bespreek dingen met elkaar. Maar dit geldt niet overal buiten de Hollandse grenzen. Als je een ander land bezoekt voor zakelijke redenen dien je ten alle tijden voorbereid te zijn en je aan te passen. Reis je om een deal te sluiten of de deur achter je bij vertrek? Hier heb je een aantal handige weetjes en tips om je verder op weg te helpen.


© https://www.esquire.com

 

Punctualiteit

Hier in Nederland, net zoals in Engeland en Duitsland is het van groot belang om stipt op tijd te zijn. In China is het ook belangrijker om vroeg te komen op je afspraak. Dit laat zien dat je gemotiveerd en serieus bent en je toont ook waardering en respect naar je zakenpartner toe. In Frankrijk, Spanje en Saoedi-Arabië daarentegen is het juist normaal om 10 minuten te laat te komen, niets aan de hand.

 

Tip: Zorg ervoor dat je zelf altijd op tijd bent, eerste indruk is bepalend.

 

© nl.vecteezy.com

 

Begroeting

Voor de Nederlander is een stevige handdruk en jezelf voorstellen voldoende. Doe dit vooral niet als je zaken gaat doen in Turkije, dit beschouwen ze als agressief en onbeleefd. In Japan buigen ze eerder en is er geen sprake van fysiek contact, terwijl een Italiaan je zo begroet met een zoen op de wang. In Latijns Amerika wordt fysiek contact aangemoedigd, je wordt al gauw begroet met een omhelzing, schouderklopje, handdruk en twee zoenen op de wang. Op Sumatra kan een handdruk wel, vervolg deze handdruk met een korte aanraking van het hart. Voor moslimvrouwen is lichamelijk contact in zijn geheel ongepast.

 

Gebaren en lichaamshouding

In 1967 is er een Amerikaans onderzoek gedaan op communicatie, hieruit blijkt dat 55 % van onze communicatie wordt bepaald door lichaamstaal, 38% toon en intonatie en 7% door wat er gezegd wordt. Let daarom goed op je lichaamshouden en je gebaren, i.v.m. cultuurverschillen maakt dit al snel een gevaarlijk spel. Wat voor de één een positief gebaar is, kan voor de ander beledigend opgevat worden. Duim omhoog wordt in meeste landen als positief gezien, zoals je ook ziet op facebook; je vindt iets leuk. In Iran is een duim omhoog haast hetzelfde als een opgestoken middelvinger. In Nederland tik je met je wijsvinger tegen je slaap wanneer je iemand slim vindt, doe je dit in Frankrijk dan verklaar je diegene voor gek. Het is dus verstandig als je je gebaren minimaliseert of erbij vermeld als ´caption´ wat het betekent.

 

Tip: Het spiegelen van je gesprekspartner geeft signalen af dat je die persoon interessant vindt, luistert en meedenkt. Vooral met al deze cultuurverschillen kan het handig zijn dat je de lichaamshouding van je gesprekspartner spiegelt. Dit kan positief werken bij een onderhandeling.

 

© www.studentmind.nl/

 

Oogcontact

De Nederlander krijgt vanuit huis mee dat je altijd je gesprekspartner moet aankijken uit beleefdheid. Dat beschouwen de Nederlanders ook als eerlijkheid. In het Islamitisch cultuur is het niet de bedoeling dat mannen en vrouwen elkaar in de ogen aankijken. Dit wordt geïnterpreteerd als agressief, dreigend of seksueel. Ook in bepaalde landen in Azië kijken ze juist naar beneden uit respect.

 

Tip: mocht je een tolk bij je hebben tijdens je zakenreis, zorg er dan voor dat ze niet alleen de taal spreken maar ook de cultuur kennen.

 

Eten

Westerlingen eten met bestek, met mes & vork en met twee handen. Doe je dit niet dan heb je duidelijk geen manieren. Chinezen en Japanners eten met 1 hand, altijd de rechterhand. De linker wordt gebruikt voor toiletbezoek en is dus onhygiënisch als je hiermee eet. Het is gebruikelijk voor dit volk om met stokjes te eten. In Indonesië daarentegen is het allemaal veel gedoe en eten ze veel liever met de blote hand. Ook hier is het de rechterhand uit hygiëne. Eet je met 2 handen heb je geen manieren geleerd vanuit huis.

 

Een beschaafde Aziaat geeft en neemt met twee handen, zoals bij het overhandigen van een visitekaartje, ga hier ten alle tijden zorgvuldig mee om, zo voorkom je hen te beledigen. Schrijf niet op het visitekaartje, vouw het niet dubbel, stop het niet in uw achterzak of losjes in uw tas. In Nederland zijn twee uitgestoken handen een teken van hebberigheid.

 

Gifts

Geef of krijg je een zakelijke gift ten name van het bedrijf, pak deze niet uit waar de gever bij is. Let erop dat wanneer je een Chinese partner een cadeau doet het nooit in een set van 4 is, het getal 4 symboliseert de ‘dood’. Uurwerken zoals een klok of horloge cadeau geven is niet de slimste set als je een deal wilt sluiten, hiermee maak je de ontvanger duidelijk dat zijn dagen geteld zijn op deze aarde. Geef een moslim ook geen alcohol cadeau, de meeste drinken niet, en als je ze voedsel aanbied moet het wel halal zijn en zeker geen varkensvlees.