Skip to main content
Blog

Cultureel & zakelijk Japan

By 23 januari 2020april 17th, 2020No Comments

Tokyo & Kyoto

De twee grootste steden van Japan zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. In het hypermoderne en immens grote Tokyo ontdek je de nieuwste technologische trends, kleurrijke neonreclames en het bruisende zakendistrict Ginza. In Tokyo’s Old East Side ontdek je Tokyo zoals het er voor de oorlog uit zag. Old East Side is eigenlijk de wijk Asakusa maar staat onder de Japanners en toeristen beter bekend als Old East. Bezoek bijvoorbeeld de Sensoji boeddhistische tempel in de avond, je zult hem dan helemaal verlicht zien. Veel toeristen komen naar deze plek om te genieten van de authentieke Japanse cultuur, soms kan het hierdoor erg druk zijn in Asakusa. Neem na afloop van je bezoek een drankje in één van de authentieke Japanse kroegjes. Kyoto staat bekent om als de culturele hoofdstad van Japan. Gedurende ruim duizend jaar was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. In Kyoto staan nog steeds ruim 2000 tempels. De tuinen van de tempels en paleizen staan bekend om hun eeuwenoude toewijding. Hier zijn verschillende UNESCO beschermde gebouwen en locaties zoals bijvoorbeeld het Gouden Paviljoen de Kinkaku-ji en het Fushimi Inari-taisha tempel.

©www.insidekyoto.com

Van half maart tot eind april geniet men hier van de prachtige bloei van de kersenbloesem. De inwoners van Japan wachten geduldig af tot de lente is begonnen zodat ze weer kunnen genieten van dit prachtige natuurfenomeen. Het observeren en waarderen van de kersenbloesem tijdens het kijkseizoen wordt Hanami genoemd. Het is een enorme sociale aangelegenheid in de Japanse cultuur die zich in het hele land afspeelt met families, vrienden en collega’s, uitgerust met picknickboxen en dekens, die samenkomen onder kersenbloesembomen om te eten, drinken en gezellig samen te zijn. ‘S Avonds heet het bekijken van kersenbloesems Yozakura, wanneer eenvoudige lichten en lantaarns in takken worden gehangen zodat de bloemen in het donker lijken te gloeien.

©www.his-travel.co.id

 

Eten en drinken

Rijst is het meest gegeten voedsel en wordt gegeten met stokjes. Daarnaast houden de Japanners van brood en noedels en van verschillende soorten vlees, vis, groenten en fruit. Sushi en Sashimi is ook zeer geliefd onder de Japanners. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, Miso-soep en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Echt Japans ‘comfort food’ is ‘Okonomi yaki’. Okonomi betekent “zoals je wilt”, yaki betekent “gefrituurd”. Okonomi yaki is een soort hartige pannenkoek/omelet, gevuld met kool, varkensvlees en/of zeevruchten. Ramen ook wel noedels genoemd zijn erg populair in Japan. Ze worden op alle momenten van de dag gegeten. In Japan word er veel groene thee gedronken, dit kan je overal vinden. Japanners drinken groene thee zowel warm als koud. De bekende groene thee die vaak word gedronken is Matcha.

Tip: in Japan is het niet de bedoeling dat je op straat of in het openbaar eet. Dus ook niet in de metro of trein. Japanners zien eten niet alleen als het consumeren van voedsel maar uiten dit ook erg als waardering. Zowel voor het eten zelf als voor degene die het bereid heeft zijn ze erg dankbaar voor.

©www.zenkitchen.nl

 

Kleren

Op gewone werkdagen dragen Japanners moderne, westerse kleding, maar op bijzondere dagen geven veel mensen ook nog de voorkeur aan de traditionele Kimono. Die wordt om het lichaam gewikkeld en vastgebonden met een obi, een soort stoffen riem. De kimono’s van meisjes en vrouwen zijn gekleurd terwijl die van mannen helemaal donker gekleurd zijn. Met Nieuwjaar kun je veel vrouwen, jong en oud, in kimono zien. Bij bruiloften en andere gelegenheden dragen mannen zwarte kimono’s met het familiewapen. Het is erg moeilijk een kimono om te doen en de obi op de juiste wijze vast te maken; veel vrouwen nemen hier dan ook les voor. Er is ook nog een soort kimono die yukata wordt genoemd; een eenvoudig licht katoenen kledingstuk dat in de zomer wordt gedragen of in huis na het baden. Bij kimono worden geen schoenen en sokken gedragen, maar hoge houten klompen (geta), of lage sandalen van katoen of leer.

©www.touristsecrets.com

 

Japanse bedrijfsetiquette

In Japan is het maken van een buiging de manier van groeten. Hoe lager de rang, hoe dieper de buiging. Japanners gaan er gelukkig wel van uit dat westerlingen niet alle gewoontes en gebruiken kennen en staan er dus niet raar van te kijken als een buitenlander niet alle gewoontes naleeft. De Japanners geven tegenwoordig ook gewoon een hand buitenlanders, alhoewel ze direct contact met een vreemde het liefst vermijden. Visitekaartjes (meishi, spreek uit: meesjie) zijn in Japan heel belangrijk, zonder wordt men niet serieus genomen. De hoogste in rang geeft als eerste de visitekaart. Neem de kaart altijd met beide handen aan, stop hem vervolgens niet in je achterzak maar leg hem als je gaat zitten voor je neer op tafel. Schrijf nooit iets op een visitekaartje. Bewaar je eigen visitekaartjes ook niet in je achterzak maar aan de voorzijde van je colbert of in een nette tas of koffer. De kwaliteit en de staat van je visitekaartjes zegt veel over hoe je van plan bent zaken te doen. Bij het ontvangen van een visitekaart bedank je de ander person en buig je lichtjes terwijl je het aanneemt. ‘Dômo arigatô’.

Tijdens een ontmoetingen in een restaurant of bar vult men alleen elkaars glas bij en niet het eigen glas zoals het in het westen vaak voorkomt. Wordt je uitgenodigd voor een diner (dit is dan meestal zakelijk) dan hoef je de rekening niet te betalen. Als men met Japanse vrienden uit eten gaat dan is het gebruikelijk om de rekening te delen. Bedenk tijdens onderhandelingen dat men niet gewend is om een direct ‘nee’ te zeggen. Als men op een voorstel weifelend reageert met bijv. de woorden ’tabun…..’ (misschien…..) dan is dit een verkapt ‘nee’. Het geven van fooien, zoals in hotels, taxi’s e.d., is absoluut niet gebruikelijk en kan zelfs als beledigend worden ervaren.

©www.tripsavvy.com

 

Do’s en Don’ts

  • Doe je handen niet in je zakken als je met iemand spreekt.
  • Stel in eerste instantie geen persoonlijke vragen, wacht hiervoor na het werk.
  • Richt niet op mensen met je vinger. Dit geld ook voor het aanwijzen met je voeten of eetstokjes.
  • Het geven van geschenken in een aantal van vier of negen worden niet goed beschouwd omdat deze twee getallen ongeluksgetallen zijn in Japan.
  • Bij iemand thuis uitgenodigd worden is een grote eer, accepteer deze dan ook van harte.
  • Zet de stokjes nooit verticaal in de rijstkom. Zo wordt namelijk voedsel geofferd aan de voorouders.
  • Pak geen eetkom aan met dezelfde hand waar de stokjes in zijn.