Skip to main content
Blog

Bijzondere Bergen

By 19 december 2019april 17th, 2020No Comments

Er is iets ongelofelijk mysterieus en onheilspellend aan de bergen. De mens heeft altijd al een obsessie gehad om ze te trotseren. Bergen kennen eeuwenoude verhalen en legendes en zitten vol met geheimen. Ze zijn betoverend en schilderachtig. Deze week hebben wij een aantal bijzondere bergen op een rijtje gezet!

Matterhorn – Zwitserland

De Matterhorn is de meest gefotografeerde berg van Europa. Zeer populair onder bergbeklimmers en de nodige ervaring is wel gewenst als je deze koning van de alpen wilt beklimmen. Als je niet zo een fan bent van klimmen kan je in het stadje Zermatt met beide benen op de grond van deze berg genieten. In het Matterhornmuseum leer je over de helden die deze berg als eerste beklommen en welke ongelukkige bergbeklimmers het niet hebben gehaald. De Matterhorn ligt op de grens van Zwitserland en Italië en is uitstekend geschikt voor wandelen en wintersport.

©www.macsadventure.com

De Kailash – Tibet

De Kailash, of in het Tibetaans Kang Rinpoche betekend ‘kostbaar sneeuwjuweel’. De berg is 6638 meter hoog. Deze berg is voor meer dan 1 miljard religieuze mensen van groot belang. De Kailash wordt beschouwd als de meest religieuze berg ter wereld en speelt en rol in vele Aziatische legendes. Volgens de folklore is de wereld hier geschapen. Ook zou deze berg de woonplaats zijn van Shiva, hier zou hij yoga hebben geleerd. Pelgrims lopen hier een Kora, wat zowel pelgrimstocht als type meditatie betekent. Een Kora wordt uitgevoerd door rondes met de klok mee te lopen rond een tempel, of andere heilige plekken, zoals de Kailash.

 

©www.lonelyplanet.com

De Denali (Mount McKinley) – Alaska  

De Denali in Alaska is 6190 meter en ligt in het Denali Nationaal park in Alaska. De naam van de berg komt uit het het Koyukon, de taal die 10.000 tot 12.000 jaar geleden al werd gesproken door de inheemse bevolking van Alaska en betekend ‘de Hoge’. In 1917 werd de berg officieel vernoemd naar de Amerikaanse president McKinley, als verkiezingscampagne om meer stemmers achter hem te krijgen. In 2015 draaide president Obama de naam weer terug naar het originele Denali.

 ©www.wvxu.org

Tafelberg – Zuid-Afrika

Kaapstad kenmerkt zich niet door bekende bouwwerken of architectuur zoals andere steden, maar door een berg. En niet zomaar eentje. De Tafelberg kijkt uit over de stad en waar je ook bent, de Tafelberg zie je altijd en overal. Een bekend fenomeen is het tafellakeneffect, waarbij de wolken zich tussen Leeukop en Duivelspiek boven de tafelberg samenpakken en over de rand duikelen. Je kan al klimmend naar boven of de kabelbaan pakken.

 ©www.zuid-afrika.nl

Sinaiberg – Egypte

De Sinaiberg is een religieuze berg die bij de christelijke, joodse en islamitische geloven bekend zijn omdat hier Mozes zijn 12 geboden voorlas. Aan de voet van de berg staat het Katherinaklooster, een van de oudste kloosters ter wereld. Het prachtige uitzicht is een mooi geschenk na de klim van 750 oneffen ‘treden van berouw’. Aan de top van de berg wordt je beloond met een prachtig schouwspel van het ligt dat over de bergtoppen speelt en in de dalen glijd.

©www.cornersoftheworld.nl

Mount Everest – Tibet

Onbreekbaar in deze lijst van bijzonder bergen is natuurlijk de hoogste berg ter wered. Maar liefst 8.848 meter hoog wordt deze berg niet voor niets ‘het dak van de wereld genoemd.’ De berg is al meer dan 60 miljoen jaar oud. De Tibetanen noemen deze berg ‘de moedergodin van het universum.’ In 1865, is de berg vernoemd naar Sir George Everest, een kolonel en hoofd van het onderzoeksteam die de precieze hoogte van de berg aan het opmeten waren.

©www.cntraveler.com

 

Eiger – Zwitserland

De Eiger boezemt al eeuwen lang angst in bij menig bergbeklimmer. Deze gevreesde berg is lang niet de hoogste ter wereld, maar heeft al veel avonturiers tot haar slachtoffer gemaakt. Zeker de noordkant van de berg. Deze flank is steil en onbeschut en heeft niet voor niets de bijnaam Mordwand, er zijn tijdens het klimmen hier namelijk al sinds 1935 meer dan 60 bergbeklimmers om het leven gekomen.

©www.swissinfo.ch

Mont Blanc – Frankrijk

Deze massieve schoonheid is de hoogste berg van West-Europa. deze berg is 4810 meter hoog en is onder andere geschikt voor wandelen, klimmen, skiën en snowboarden.Twee lokale bewoners van Chamonix hebben in 1786 als eerste de top bereikt. Sindsdien is de top al door vele avonturiers behaalt. Er zijn verschillende bekende tochten die je kunt maken op de Mont Blanc, bijvoorbeeld de Tour du Mont Blanc. Deze tocht duurt ongeveer 14 dagen loopt dwars door het Mont Blanc-massief. Minder ervaren bergwandelaars kunnen voor de Petit Tour du Mont Blanc gaan, waar je in vier dagen van Houches naar Courmayeur of andersom loopt.

©www.adventuresglobal.net

 

Kilimanjaro -Tanzania

Niet ver van de evenaar ligt de majestueuze Kilimanjaro. Er zijn maar weinig mooiere dingen in het leven dan wanneer je na vier dagen de top hebt bereikt bij zonsopgang en van een prachtig uitzicht van het Afrikaanse landschap kan genieten. Met 5895 meter is de Kilimanjaro de hoogste vrijstaande berg ter wereld.Over de betekenis van de naam is men nog niet helemaal over uit. Uit onderzoeken naar het Tanzaniaanse dialect is het mogelijk dat de naam is afgeleid van het woord Kilelema, wat onmogelijk of moeilijk betekend en Jaro of Njaare betekend vogel, dus waarschijnlijk betekend Kilimanjaro onmogelijk voor vogels. De Masai stam noemt de Kilimanjaro de Witte Berg.

©gearjunkie.com

 

Großglockner – Oostenrijk

De Großglockner is met een hoogte van 3,798 meter de grootste berg van Oostenrijk en één van de hoogste bergen van de Alpen. De Großglockner is een populaire plek onder bergbeklimmers. De rit ernaar toe is al leuk. De bochtige Hochalpenstrasse is een 48 kilometer lange bergweg en je trotseert maar liefst 36 haarspelt bochten op weg naar de besneeuwde top waar je kan genieten van de meest schitterende uitzichten. De Hochalpenstrasse begint in het dorpje Buck en langs helderblauwe meren en beboste hellingen kom je uiteindelijk uit in Heiligenblut.

©www.saalbach.com

Mauna Kea – Hawaii

De Mount Everest is misschien wel de hoogste berg ter wereld, maar is zeker niet de langste. Als je vanaf de aardoppervlak meet is de Mount Everest met 8,848 meter en de Mauna Kea met slechts 4,205 meter inderdaad de hoogste plek op aarde. Maar de Mauna Kea gaat onder water nog veel verder door en is van bodem tot top wel meer dan 10.000 meter lang en dus de langste op aarde! De berg is een heilige plek en wordt vereerd in vele Hawaiiaanse tradities. De berg werd gebruikt als een altaar voor aanbiddingen en het was de plek waar de goden wonen. Tegenwoordig wordt de berg gebruik door wetenschappelijke astronomische observaties.

©www.wilderutopia.com