Skip to main content

In Nederlandse steden en dorpen kan je nog goed onze geschiedenis zien, de oude panden en mooie grachten vertellen ieder een verhaal. Kijk met ons mee naar 5 pittoreske dorpjes die de oudheid goed bewaard hebben.

 

1. Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd, in plaats van wegen heeft Giethoorn grachten en bruggen, wat het een unieke locatie maakt voor toeristen maar ook voor Nederlanders! Hoe leuk is het om met een bootje te varen door dit prachtige plaatsje? Na heerlijk bootje varen kan je in een van de grachtenrestaurants lunchen of dineren. Ook heeft Giethoorn een rijke cultuur die je kan gaan ontdekken in 1 van de musea! Giethoorn is dé locatie voor een leuk uitje en om te genieten van lekker weer op een bijzondere locatie!

2. Elburg

Elburg is een kleine oude Hanzestad, en door de middeleeuwse roots heeft Elburg vele historische monumenten, zoals een oud vrouwenklooster. Elburg is een pittoresk vestingstadje aan het Veluwemeer en betovert bezoekers met zijn middeleeuwse charme. Met smalle straatjes, oude stadsmuren en de prachtige Sint-Nicolaaskerk ga je terug in de tijd. Als voormalige Hanzestad heeft Elburg een rijke handels geschiedenis, die je kunt ontdekken in de haven en het Bottermuseum. De natuurlijke schoonheid van het Veluwemeer biedt mogelijkheden voor watersporten en prachtige wandelingen. Met de combinatie van geschiedenis, cultuur en natuur is Elburg de ideale bestemming voor een ontspannen dagje uit. Geniet van de gezellige terrassen en ontdek de unieke sfeer van dit bijzondere stadje.

3. Volendam

Volendam, gelegen aan de oever van het IJsselmeer, is een van de meest iconische vissersdorpen van Nederland. Dit kleurrijke dorp staat bekend om zijn traditionele klederdracht, die je nog steeds kunt bewonderen bij de lokale bevolking.

De levendige haven is het hart van Volendam, waar je kunt genieten van verse visgerechten in een van de gezellige restaurants met uitzicht op het water. Wandel langs de charmante kade en ontdek de talloze winkeltjes die souvenirs en lokale producten aanbieden. Bezoek het Volendams Museum om meer te leren over de rijke geschiedenis van het dorp en zijn tradities. Of je nu op zoek bent naar een dagje uit of een weekendje weg, Volendam biedt een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

4. Oudewater

Oudewater is een prachtig dorpje in de provincie Utrecht. Oudewater staat vooral bekend om de heksenwaag, waar van de 16e t/m de 18e vrouwen werden gewogen om te kijken of zij heksen waren. Tegenwoordig kan je er naartoe om zelf op de weegschaal te stappen! Ook kan je in Oudewater heerlijk door alle mooie historische straatjes wandelen en zijn er veel lekkere terrasjes en restaurants. Oudewater ligt middenin de polders van Utrecht en daardoor zijn er veel mooie wandel en fietsroutes.

Ontdek de provincie ook op een andere manier en ervaar de rust. Wat ook bijzonder is aan Oudewater is dat er veel ouderwets ambachtelijke winkeltjes zijn, super leuk om lekker rond te kijken en ook om streek producten uit te proberen. Oudewater maakt een leuk daagje weg voor jong en oud!

5. Schoonhoven

Schoonhoven, gelegen aan de lek, is een eeuwenoude zilverstad! De stad staat bekend om  zilver en heeft ook de enige smid vakschool van Nederland. In het zilverstad museum kan je kijken naar de ontwikkelingen door de tijd heen. Ook kan je door de mooie stad wandelen en met lekker weer bezoek je een van de vele standjes aan de lek! Bij de veerpoort kan je bij verschillende restaurants eten of op het terras borrelen terwijl je over de lek kijkt. De binnenstad bestaat vooral uit leuke lokale winkeltjes en je hebt ook meerdere cafés waar je ’s avonds ook nog de gezelligheid kunt opzoeken.

 

Nederland zit vol met pittoreske dorpjes en stadjes die ons een blik geven in de rijke geschiedenis van ons land. Van het waterrijke Giethoorn tot het middeleeuwse Elburg, elk van deze locaties heeft zijn eigen unieke charme en verhaal. Volendam verrast met zijn traditionele klederdracht en levendige haven, terwijl Oudewater ons herinnert aan de fascinerende, maar ook sombere momenten uit de geschiedenis met de heksenwaag. Tot slot is Schoonhoven, met zijn zilvertraditie en gezellige terrassen, een heerlijke plek om te verkennen. Deze vijf locaties zijn niet alleen een ode aan de Nederlandse historie, maar ook een uitnodiging om te genieten van de schoonheid en cultuur die ons land te bieden heeft.

Plan je bezoek en laat je betoveren door de tijdloze allure van deze bijzondere plekken! Ben je opzoek naar totaal iets anders voor jullie uitje? Neem contact met BBI op en wij zorgen voor de rest!

Ook lezen over de 5 oudste steden van Nederland? lees onze blog!