Skip to main content

Het einde van de vakantie komt voor velen alweer in zicht. De basisscholen van Regio Midden starten volgende week alweer. En voor velen betekent dat ook dat de normale routine weer begint: wekker zetten, op tijd opstaan, naar kantoor vertrekken of thuis inloggen. Wij geven je vijf tips om de werkweek na de vakantie goed te starten.

 

Start niet meteen na je reis

Het is verleidelijk het maximale uit je vakantiedagen te halen door bijvoorbeeld te regelen dat je op zondagavond thuiskomt. Maar het is echt zinvol om toch een dagje vroeger thuis te komen om hier ook weer even te landen. Je kunt dan in alle rust je spullen uitpakken en opruimen, de vuile was weg te werken en boodschappen doen. Als het thuis weer op orde is, geeft dat ook rust.

Blokkeer je eerste (twee) werkdag(en) als ‘niet beschikbaar’

Blokkeer je agende de eerste dag en het liefst de eerste twee dagen als ‘niet beschikbaar’. Idealiter heb je ook je autoreply voor vakantie ook 2 dagen langer gezet. Zo creëer je de broodnodige ruimte om eerst de dringende zaken op je shortlist af te handelen. Als het lijkt dat je beschikbaar bent, gaan collega’s dingen in je agenda zetten of vergaderingen voor je inplannen. Collega’s die het moeten weten, weten wel dat je wel op kantoor bent maar zo krijg je in die eerste 2 dagen tijd om eerst alle dringende zaken op te lossen.

Start een uur eerder

Ook al heb je de eerste dagen geblokt dan nog ben je ook tijd kwijt om bij te praten met collega’s. Om zeker te weten dat je in alle rust kunt starten, begin je een uur eerder om eerst alle e-mails weg te werken of om in ieder geval de nietszeggende e-mails eruit te filteren. Dit geeft je echt even de tijd om fris te starten en niet meteen in de hectiek te beginnen.

Praat bij met collega’s

Veel mensen moeten echt weer even acclimatiseren op kantoor. Volstrekt normal. Gun jezelf dan ook tijd den ruimte tijdens je eerste werkdag en plan die dag geen afspraken in (of alleen eenvoudige afspraken). En plan wat ruimte in om bij te praten met collega’ over elkaars vakantie. Dat brengt je dan nog even terug naar die periode waarin niets moest en alles mocht.

Goede ideeën van vakantie oppakken

Vaak komen tijdens een vakantie de beste ideeën bij je naar boven. Probeer deze in je eerste week meteen op te schijven en uit te zetten. Dit geeft weer energie!