Skip to main content

Italië is een belangrijke handelspartner voor Nederlandse bedrijven. En zeg nou zelf, er zijn slechtere landen om voor zaken naartoe te reizen. Kunst, architectuur, muziek, literatuur, design en film zijn slechts enkele van de bijdragen van Italië aan de wereld. En dan hebben we het nog niet eens over het eten. Italië is het land bij uitstek om zaken te combineren met wat vrije tijd. Hieronder lees je meer over drie zakensteden in Italië en wat hen bijzonder maakt!

 

Milaan

De zakenstad van Italië is toch wel Milaan. Milaan is de thuisbasis van veel grote Italiaanse bedrijven en 27 van de 100 grootste bedrijven ter wereld. Zo hebben de grootste bank van Italië UniCredito en werelds grootste brillenbedrijf Luxottica hun hoofdkantoor in de Lombardische metropool. Andere succesvolle bedrijven zijn Alfa Romeo, Bugatti en Pirelli.

Milaan is ook het belangrijkste zakencentrum van Italië. Zo vind je hier de belangrijkste effectenbeurs van Italie ‘De Borsa Italiana’. Deze beurs heeft zijn eigen Italiaanse aandelenindex. In deze index zitten de 40 belangrijkste beursgenoteerde Italiaanse bedrijven. Eveneens is de grootste jaarbeurs van Italië in Milaan gevestigd: Fiero Milano. Velen kennen Milaan is ook als stad van de mode-industrie en evenals als leider in haute couture (samen met Parijs). Het is waar Versace en Armani hun hoofdkantoor hebben. Kortom Milaan is een bloeiende en rijke stad.

Verkeer en vervoer

Milaan heeft 3 luchthavens: Malpensa, Linate en Bergamo. Malpensa is het grootse en drukste vliegveld van Milaan. Van Amsterdam kan je directe vluchten boeken naar Malpensa met onder andere Vueling Airlines, KLM en Easy Jet. Heb je besloten om naar Malpensa te vliegen dan moet je wel rekening houden met een uur reistijd om vanuit de luchthaven in het centrum van Milaan te komen. Dat is niet zo als je op Linete vliegt. Linete is ideaal voor korte tripjes naar Milaan omdat je binnen 20 minuten al in het centrum bent. Hier kan je ook direct vanuit  Amsterdam heen vliegen. Bergamo wordt bediend door de goedkope luchtvaartmaatschappij (low-cost carrier) Ryan Air, waardoor je kunt profiteren van goedkope ticketprijzen.

Rome

Rome – de hoofdstad van Italië – ligt in het hart van het land. Vanuit hier wordt het land geregeerd. Het is tevens ook de grootste stad van Italië. En als bonus is Rome de thuisbasis van ’s werelds kleinste staat, Vaticaanstad. Voor het begin van onze jaartelling speelde Rome al een belangrijke rol in de westerse wereld. Het Pantheon, het Forum Romanum, het Colosseum en het Theater van Marcellus zijn slechts enkele van de overblijfselen van het Romeinse rijk die vandaag de dag nog steeds in Rome te vinden zijn. Maar ook nu nog doet de stad er toe. Er zijn vele grote bedrijven gevestigd. Ente nazionale idrocarburi en Ente Nazionale per l’Energia elettrica zijn twee van de grootste bedrijven van Italië, beide met hoofdkantoor in Rome. Deze twee bedrijven stonden op de tweede en derde plaats in de top 25 grootste bedrijven van Italië.

Verkeer en vervoer

Als je voor zaken naar Rome vliegt, kun je kiezen tussen twee luchthavens. De internationale luchthaven Leonardo da Vinci/Fiumicino is de grootste en drukste luchthaven van de stad. Ciampino International Airport is een kleine luchthaven die zich voornamelijk richt op goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Easy Jet. Op welk vliegveld je ook landt, je hebt altijd verschillende opties om naar Rome te gaan.

Turijn

Turijn is de minder bekende van de drie steden. Turijn is onder andere bekend van het merkt Martini (makers van vermout). De oorsprong van de drank vermout wordt betwist tussen Turijn en Marseille, maar het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de makers, waaronder de grootste: Martini, in Turijn zijn gevestigd. Ook het automerk Fiat drukte een stempel op de stad. De familie Agnelli ontwikkelde het automerk FIAT in Turijn in 1899, en het bedrijf is nog steeds van vitaal belang voor de Turijnse economie.

Vervoer en verkeer

In termen van verkeersvolume is de Aeroporto di Torino-Caselle een van de grootste en belangrijkste luchthavens van Italië. Het is gelegen in de noordwestelijke hoek van het land. KLM biedt directe vluchten van Amsterdam naar Turijn.