Skip to main content

Een druk leven kan stress met zich meebrengen. Stressklachten zijn waarschuwingssignalen van het lichaam die aangeeft dat het een tandje minder moet. Een dosis gezonde stress is helemaal niet zo erg maar als het te veel wordt kan stress zelfs gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om weer helemaal te ontspannen.

Beweging

Regelmatig bewegen helpt om stress te vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat sport en beweging de hersenen helpt te herstellen na bijvoorbeeld een burn-out of periodes van overmatig stress. Plan meerdere keren per week minimaal 30 minuten per dag beweging in zodat de hersenen kunnen herstellen. Met beweging maken de hersenen endorfine aan, een chemische stof die onder andere stress bestrijd. Bovendien is een wandeling of een fietstochtje een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken, wat weer helpt te ontspannen.

Vermijd cafeïne, alcohol en tabak

Koffie is een heerlijke manier om de dag mee te beginnen en een uitstekende oppepper gedurende de dag. Maar als je je stressniveau wilt verlagen dan is koffie geen goede keuze. Cafeïne stimuleert namelijk de afgifte van adrenaline in de hersenen waardoor je je nog gestrester gaat voelen. wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt, kan je last krijgen van hartkloppingen, trillen, rusteloosheid, duizeligheid en oorsuizen.

Het nemen van alcohol tegen stress klinkt verleidelijk, maar is een slecht idee. Eén van de vele taken van de lever is het afbreken van alcohol. Maar wat de lever ook doet is het afbreken van de stresshormoon cortisol. Cortisol blijft na een stress- of schrikreactie gemiddeld 2 dagen actief in je lichaam. Na ongeveer twee dagen wordt stress afgebroken door de lever, maar wanneer hij te druk is met het afbreken van alcohol of vet voedsel, komt hij er niet aan toe om de cortisol af te breken, hierdoor blijft de stresshormoon langer in het lichaam hangen.

Nicotine zorgt ervoor dat de hartslag en bloeddruk stijgen, waardoor het moeilijk wordt om te ontspannen. Als je al een tijdje geen sigaret hebt gehad, ervaar je ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, slechte concentratie, onbedwingbare trek en stress.

Goede nachtrust

Uit onderzoek in gebleken dat een slechte nachtrust stress veroorzaakt, goede slaap is belangrijk voor het menselijk lichaam. Het immuunsysteem en de mentale gesteldheid werken beter bij een uitgerust patroon. Dit komt omdat deze systemen zich herstellen tijdens de nachtrust. Een slechte nachtrust is gelinkt aan hart-en vaat ziekten, depressie, angststoornissen, stress, obesitas en diabetes type 2. Voldoende slaap is dus belangrijk!

Maak een goede planning, creëer orde en houd tijd vrij in je agenda

Noteer duidelijk welke taken nog moeten worden gedaan en in welke volgorde. Creëer rust door een duidelijke planning te maken en schuif waar het kan een aantal niet urgente taken door naar een andere dag in de week. Plan je agenda zo in dat je ook voldoende vrije tijd tot de beschikking heb en benut deze dan ook voor ontspannende activiteiten, zoals het lezen van een boek of tuinieren. Verlaat het huis ruim op tijd zodat je niet te laat dreigt te komen op een afspraak of op het werk.  Zorg ervoor dat je je in een ordelijke omgeving bevindt en dat overbodige rotzooi uit het oog is. Een opgeruimd huis in een opgeruimde geest!

Mediteer

Ga in een relaxte houding zitten zonder afleiding van de omgeving.  Adem rustig in en uit, concentreer je op de ademhaling. Het is niet erg als je gedachten af dreigen te dwalen, leid ze gewoon weer rustig terug naar je ademhaling. Meditatie heeft al effect wanneer je het dagelijks slechts vijf minuten doet.  Probeer in het dagelijks leven door je buik te ademen, om je lichaam een seintje te geven dat alles in orde is.

Kamillethee

Kamillethee wordt al eeuwenlang benut als natuurlijke kalmeringsmiddel. Kamille is rustgevend, ontspannend en helpt tegen nervositeit. Drink het ongeveer een uur voor het slapen om een goede nachtrust te verminderen, of gewoon overdag om te ontspannen. Ruil koffie en zwarte thee in voor kamille- of kruidenthee om cafeïne en theïne inname te verminderen.

Doe ’s avonds de telefoon weg

Leg ’s avonds de telefoon aan de kant en laat de mails en appjes voor wat ze zijn. Uit onderzoek is gebleken dat blauw licht van elektronische schermen alerter maakt en de slaap kan verstoren. Ook kunnen mails en appjes die ’s avonds nog binnenkomen stress aanwakkeren. Ga daarvoor in de plaats ’s avonds nog even naar buiten met een boek of om een rondje te wandelen.